In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!
Niveau: gemiddeld
Personen: 6
Tijd: 75 minuten + 20 minuten kooktijd
Oorsprong: Liguria
Wat heb je nodig?
Voor het deeg
- 400 g bloem
- 1 eetlepel witte wijn droog
- zout
Voor de vulling
- 800 g borage (komkommerkruid) of andijvie of kruiden
- 200 g ricotta
- 2 eieren
- 1/2 teentje knoflook
- geraspte kaas
Voor bereiding
- 150 g walnoten
- 1/2 teentje knoflook
- paneermeel of broodkruim
- melk
Bereiding
Bereid het deeg met de bloem, een half glas water, wijn en zout, laat een half uur rusten.
Kook de borage, hak met een half teentje knoflook en meng met de ricotta, eieren en veel geraspte kaas, net genoeg om de consistentie te geven aan het mengsel.
Rol het deeg uit, verspreid de vulling er op in kleine hoopjes. Steek rond elk hoopje een vierkant uit en vouw toe.
Bereid de saus: blancheer de walnoten, verwijder de pel en plet ze met een half teentje knoflook, een beetje paneermeel of broodkruim in melk geweekt en uitgeknepen. Verdun het mengsel met de olie tot een gladde saus, voeg eventueel 1 à 2 eetlepels kookvocht van de kruiden toe.
Kook de pansotti in gezouten water. Begiet met de walnotensaus, een paar klontjes boter en geraspte kaas.
Roer om en serveer.
Welke wijn?
Wij zoeken voor dit gerecht droge en harmonieuze wijnen, die begeleiden zonder te overheersen. Best is dus een Vermentino uit de provincie Genua, met een strogele kleur met groenige weerschijn, een delicaat en fruitig aroma, en een droge, sappige, harmonische smaak.
Buiten Liguria denken we aan een Greco di Tufo, uit de provincie Avellino (Campania) of een Pinot Bianco, geproduceerd in Gorizia (Friuli). Ze zijn strogeel in het glas met groenige reflecties, een fijn en aanhoudend bouquet en in de mond zacht, uitgesproken en harmonieus.