Calabrië zal nooit dé grote trekpleister van Italië worden. Daarvoor mist het een aantal troeven. Het ligt te ver en er ontbreken enkele grote attracties die we in andere regio’s wel vinden. Maar wie zich laat leiden door de inspiratie van de dag en zijn licht even opsteekt bij de plaatselijke bevolking komt soms tot verrassende ontdekkingen. We pikken er een locatie uit die zowat 2.000 jaar overbrugt.
Recyclage
Net ten zuiden van Catanzaro Marina ligt de archeologische site van Roccelletta. Tot voor enkele jaren beperkte deze zich tot de ruïne van de Santa Maria della Roccella, een kerk van Normandische oorsprong uit de 11de-12de eeuw.
Vroeger was er nog een abdij aan verbonden, maar het bouwwerk werd in de loop van de eeuwen volledig verlaten vanwege malaria en de gestage aanvallen door piraten. De lokale bevolking gaf ten slotte de genadeslag door het complex vakkundig te slopen. Het woord “recyclage” was toen wellicht nog niet uitgevonden, maar men paste de activiteit wel volop toe. Vandaag resten er alleen nog enkele buitenmuren.
De monniken kozen deze locatie indertijd niet zomaar. Duizend jaar voor hen hadden de Romeinen er de Griekse koloniale vestiging Skylletion overgenomen en omgedoopt tot Scolacium. Restanten van oude bestratingen en woonhuizen zijn nog duidelijk merkbaar. Ook het theater is goed bewaard en van recentere tijd dateert de opgraving van het amfitheater iets hogerop.
Zoals zo vaak op een prachtige stek met uitzicht op de Ionische Zee geldt ook hier het motto: “Lijkt het spektakel nergens op, het panorama is prachtig!”
Belgische inbreng
Het archeologisch complex werd in de loop van de eeuwen beplant met olijfbomen en behoort momenteel toe aan de familie Mazza. De familie nam het gelukkige initiatief het geheel om te vormen tot een meer dan aantrekkelijk park dat zelfs wordt opengesteld voor tentoonstellingen van moderne en hedendaagse kunst.
Toen wij het enkele jaren geleden bezochten, stonden enorme metalen geometrische sculpturen opgericht tussen de olijfbomen en de diverse ruïnes. Ook Wim Delvoye en Jan Fabre hebben er ooit geëxposeerd.
Daarnaast is er ook nog een klein maar interessant museum dat de brug maakt tussen de prehistorie over de Griekse en Romeinse tijd naar de middeleeuwen. Roccelletta di Borgia is een verrassende confrontatie tussen de klassieke, middeleeuwse en moderne periode. Meer dan 2 millennia verenigd tussen de olijfbomen.
Marc Vandenbon – Auteur van “Innemend Italië”