In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!
Niveau: gemiddeld
Personen: 4
Tijd: 90 minuten
Oorsprong: Calabria
Wat heb je nodig?
- 1 kg ricotta
- 6 eieren
- 300 gr suiker
- 1 soeplepel bloem
- 1 glas slagroom
- Geraspte schil van 1 citroen
- 1 zakje vanillepoeder
Bereiding
Vermeng de ricotta met de vanillepoeder en de suiker. Voeg de eidooiers er één voor één bij. Bewaar het eiwit, dat heb je straks nodig. Meng alles goed en krachtig door elkaar om klonters te voorkomen. Voeg daarna ook de bloem en de geraspte citroenschil bij. Ook nu weer alles krachtig en lang onder elkaar mengen voor je met de bereiding verder gaat. Het is belangrijk om dit in elke fase van deze bereiding te doen opdat de elementen goed vermengd zouden worden en dus niet gaan schiften.
Sla de slagroom met een klopper stijf. De slagroom is stijf genoeg als hij op zijn plaats blijft zitten en er niet uitschuift of uitvalt als je de kom omkeert. Eerder mag je ze niet aan het mengsel toevoegen.
Klop nu op dezelfde wijze ook de eiwitten stijf en doe ze er in kleine porties (met een soeplepel bv.) bij.
Vet een taartvorm van 24 cm diameter in en bestuif ze met wat bloem. Vul de vorm met het alzo bekomen mengsel. Schuif de taartvorm in het midden van een op 160° voorverwarmde oven en laat het gedurende ongeveer één uur bakken. Laat het even afkoelen. Daarna kan je het eventueel verder garneren: met bloemsuiker bestuiven, met karamel overgieten of met amandelnoten beleggen.
Je kan dit gerecht koud of half warm serveren. Heerlijk om van te snoepen met een geurende tas Italiaanse cappuccino erbij!