In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!
Niveau: gemakkelijk
Personen: 4
Tijd: 35 minuten
Oorsprong: Veneto
Risi e bisi is een klassieke risotto uit Veneto. Traditioneel wordt hij als voorgerecht gegeten, maar is uiteraard ook een aanrader als volwaardige maaltijd. Qua structuur zit hij tussen risotto en soep en wordt daarom met een lepel gegeten.
Wat heb je nodig?
- 75 gr boter
- 1 ui, fijngehakt
- 1 liter warme kippenbouillon
- 275 gr risottorijst
- 1.5 dl droge witte wijn
- 250 gr diepvrieserwtjes
- 120 gr pancetta in blokjes gesneden
- 50 gr gemalen Parmesan
- zout en peper
- wat gehakte bladpeterselie
Bereiding
Smelt 50 gr boter in een pan en bak de ui samen met de pancetta. Voeg dan de rijst toe en bak een aantal minuten mee. Giet dan de wijn in de pan en blijf roeren tot hij is geabsorbeerd. Voeg de bouillon beetje bij beetje toe en blijf roeren tot hij steeds is geabsorbeerd. Voeg na tien minuten ook de erwten toe. Na in totaal 20 à 25 minuten roeren zal de rijst al dente zijn.
Voeg de rest van de boter erdoor, de peterselie en wat zout en peper naar smaak. Schep de rijst in een verwarmde schaal en doe er de Parmesan over.
Welke wijn?
Uiteraard hoort bij risi e bisi een witte wijn. Best neem je een zachte, frisse en delicate wijn, die je volop kan vinden in Veneto. We denken bijvoorbeeld aan een Soave classico of een Lugana.