Italië is al sinds enkele jaren het grootste wijnproducerende land ter wereld. Niet alleen dat, Italië heeft ook het grootste aantal autochtone druivensoorten ter wereld. Naar schatting zouden er meer dan 2000 soorten druiven zijn. In deze reeks bekijken we de bekendste autochtone druivenrassen van Italië.
Raboso is, strikt genomen, een kleine familie van twee nauw verwante Noord-Italiaanse rode wijndruivenrassen, Raboso Piave en Raboso Veronese. Uit DNA-profilering en morfologisch onderzoek is gebleken dat de laatstgenoemde een kruising is van Raboso Piave en Marzemina Bianca.
De twee variëteiten lijken qua uiterlijk op elkaar, maar er zijn niettemin duidelijke verschillen in wijnbouwkundige kenmerken en morfologie (vorm en structuur).
De naam Raboso zou zijn afgeleid van het Italiaanse woord rabbioso, dat boos betekent – dit zou een verwijzing kunnen zijn naar hoe de mensen reageerden op de agressieve tannines en de hoge zuurgraad van de wijnen die van deze rassen worden gemaakt. Het is echter aannemelijker dat de naam afkomstig is van de rivier Raboso, die door de oostelijke provincie Treviso in Veneto stroomt.
Raboso Piave wordt vaak Friularo genoemd, omdat men dacht dat het uit Friuli kwam. Er is echter gedocumenteerd dat de variëteit in de jaren 1870 in de Veneto was ingeburgerd, zodat ze waarschijnlijk al enige tijd daarvoor in de Veneto aanwezig was.
Raboso Veronese is gemakkelijk te verwarren met Raboso Piave, maar de bladeren zijn veel meer ingesprongen, de druiventros meer cilindrisch en open, en de bessen meer bolvormig. De Veronese druiven smaken iets minder zuur dan die uit Piave. De Raboso Veronese, die zijn identiteit weerspiegelt als afstammeling van de vroege variëteit Marzemina Bianca, rijpt ongeveer twee weken eerder dan de Piave.
We vinden hem in Treviso in de DOCG Piave Malanotte, in de DOC Vicenza Raboso, in Venetië in de DOC Lison-Pramaggiore en tenslotte in Padua in de DOC Colli Euganei Rosso. Helaas deelt Raboso de provincie Treviso met Prosecco, die natuurlijk de prioriteit krijgt. Gelukkig zijn er veel wijnmakers bezig om de Raboso weer uit de vergetelheid te halen. Aanrader is de DOCG Piave Malanotte waarin de Raboso del Piave voor 70% aanwezig is, terwijl de overige 30% Raboso Veronese is. De bijzonderheid is de gedeeltelijke dehydratatie van de druiven in klassieke Amarone stijl. Het percentage gedroogde druiven varieert van 15% tot 30%.