In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!
Niveau: gemiddeld
Personen: 4
Tijd: 30 minuten
Oorsprong: Piemonte
Wat heb je nodig?
- 300 g risottorijst
- 50 g platte kaas
- 50 g harde kaas gerapt
- 50 g Castelmagno in blokjes
- 50 g Grana Padano, gemalen
- een kleine ui
- 1 takje rozemarijn
- 1 l bouillon
- boter
- olijfolie
- peper en zout
Bereiding
Stoof de gesnipperde ui glazig aan in een eetlepel olijfolie. Voeg de rijst toe, roer om en laat de rijst enkele min. meestoven. Verwarm de bouillon tot tegen het kookpunt. Voeg pollepel na pollepel de bouillon toe aan de rijst en blijf roeren (mantecare). Telkens de bouillon door de rijst laten opnemen.
Voeg na 10 min. de helft van de fijngehakte rozemarijn toe. Voeg na 15 min. de kazen toe uitgenomen de Grana Padana en roer om. Werk nog 5 min. verder af met bouillon of tot de rijst naar wens gekookt is. Haal van het vuur en kruid met peper en zout indien nodig. Meng er de Grana Padana onder en indien te droog nog wat bouillon. Roer er de boter onder en giet in een voorverwarmde schotel.
Laat enkele minuten rusten onder een handdoek. Kruid voor het opdienen met de resterende fijngehakte rozemarijn en peper van de molen.
Welke wijn?
Voor de heerlijke risotto met 4 kazen kan de wijnkeuze variëren van de elegante bubbels van een Franciacorta (Lombardije) of een Prosecco Valdobbiadene (Veneto) tot een lichte rode wijn zoals Rossese di Dolceacqua (Liguria) of ook een Bonarda (Lombardije).