In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!
Niveau: makkelijk
Personen: 6
Tijd: +3 uur
Oorsprong: Le Marche
Wat heb je nodig?
- 1 kg gedroogde bonen
- 1 ui
- 100 g ontbijtspek
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- Pecorino of Parmezaanse kaas
- olijfolie
- zout en peper
- toast
Bereiding
Eerst laat je de bonen gedurende 12 uur weken in koud water. Laat ze uitlekken, giet ze in een pan met koud water en zet op het vuur. Laat gedurende 2 uur koken, roer af en toe. Giet af en houd de bonen apart.
Verhit een dl olie in een pan, snijd de uien in dunne plakjes en voeg ze, samen met de knoflook toe zodra de olie goudgeel kleurt. Voeg het versneden ontbijtspek toe. Verdun de tomatenpuree in een pollepel water en voeg dit na 10 minuten toe. Laat afkoelen en giet het mengsel in de pan. Kook de bonen gedurende een veertigtal minuten. Voeg zout en peper toe zodra de bonen bijna gaar zijn.
Leg telkens 2 geroosterde sneetjes brood In zes kommen en giet de bonensoep erop. Bestrooi met gehakte peterselie en serveer met olijfolie en geraspte kaas.
Welke wijn?
Bij een soep hoeft niet echt wijn. Wie toch een wijn wil presenteren, opteert best voor een lichte droge witte wijn zoals een eenvoudige pecorino of verdicchio.