De vulkaan Etna op Sicilië is ook in 2020 weer uitgebarsten. De as van de vulkaan bedekte de straten van nabij gelegen dorpen. De Etna, gelegen tussen de steden Taormina en Catania, is één van de grootste vulkanen ter wereld. In ieder geval is de “vurige dame” de meest actieve van het Europese vasteland. Honderden mensen zijn de afgelopen jaren vertrokken uit angst voor aardbevingen. Het kleine stadje Salemi kent inmiddels een enorme leegstand.
Een groot beeld uit dankbaarheid
Sinds jaar en dag kennen de mensen een heilige angst voor de gigant. In de oudheid werden rijkelijk offers gebracht om de berg maar goed gezind te houden. Talrijke mythen zijn ontstaan. En het heilige geloof duurt voort. Aan het eind van de vorige eeuw stopte de lava wonderbaarlijk op enkele meters van een huis. Daarmee werden mens en haard gered. De plek kreeg vervolgens een heilige status. Met een groot beeld ter verering en dankbaarheid.
Vruchtbare aarde
Vanuit de verte is de Etna te zien. Altijd! Want de Etna paft onophoudelijk en vult de lucht met een stevige rookpluim. Een angstaanjagend beeld dat verleidt. Want ondanks de dreigende houding is de Etna onweerstaanbaar. Grote groepen mensen zie je de berg opklimmen. Dag in dag uit, jaar in jaar uit.
De weg ernaar toe voert door een landschap van zwarte steen. De vruchtbare aarde is begroeid met druivenstruiken en citrusbomen. Verder gaat het langzaam omhoog en wordt het steiler en steiler. Uiteindelijk is er alleen nog dof grijs te zien. Braaksel van de Etna: de grillige vijand die vruchtbare aarde gaf en vele mensenlevens daarvoor in ruil nam.
De berg omhoog
Dankzij goede verbindingen vanuit Nicolosi en Zafferana is de Etna eenvoudig te bereiken. De laatste afstand gaat vanaf Nicolosi (1923 m) per kabelbaan omhoog. In een kwartiertijd wordt men tot een hoogte van 2504 m gebracht. Daar staan in het seizoen jeeps klaar die de weg omhoog sjokken tot 3000 m. Gidsen voeren bezoekers het laatste stuk verder. De weg is vol harde knokkels. Hier en daar liggen witte vlakken ijs onder de zwarte massa. Dan wordt het letterlijk heet onder de voeten. Uiteindelijk is er een oranje, gloeiende hete warme put. Damp stijgt omhoog. De aarde kookt. De gids schept een stukje lava uit de massa en biedt deze als souvenir te koop aan. In het dal zijn, zoals te verwachten, heel veel voorwerpen van lava te koop. Bont gekleurde hoogstaande kitsch en zelfs de Madonna ontbreekt niet.
Vuur op tafel
Het spreekt voor zich dat in een zo uitzonderlijke wereld, als die van de Etna, een eigen keuken is ontstaan. Met typische gerechten en drankjes. De “fuoco dell’Etna” is bij voorbeeld een vuurrood en pittig destillaat op basis van kruiden uit de directe omgeving. Ook levert de streek uitzonderlijke wijnen. Een bekend gerecht van de streek is Caliceddi, gemaakt van gele bloesem uit het wild. Ze worden gefrituurd en samen gegeten met een soort worstjes. Cosci di Vecchia, letterlijk de dijen van een oude vrouw is een slasoort. De honing uit het gebied van de Etna staat hoog aangeschreven.