È estate: è tempo di cocktail!

Aperol Spritz

Non sono Vino! 

A Venezia è normale vedere gente che gusta lo spritz seduta a bordo canale, magari mangiando gustosi cicchetti ai pomodori secchi, baccalà mantecato e mozzarelle in carrozza.  

Colorato, fresco e non troppo alcolico: negli ultimi anni lo Spritz è diventato uno dei cocktail per eccellenza quando arriva l’ora dell’aperitivo.  

In Veneto, invece, è consumato sin dell’inizio dell’Ottocento. Peccato che allora non fosse come lo conosciamo oggi. Lo Spritz nasce infatti durante la dominazione austriaca quando i soldati asburgici iniziarono a scoprire i vini veneti. Un gusto troppo forte per i loro palati ed è per questo motivo che decisero di addolcirne il sapore aggiungendo dell’acqua gassata. Fu questo il primo Spritz,  metà austriaco, metà italiano.  

La ricetta ufficiale IBA dello Spritz, il cui nome sembra derivare proprio dal verbo tedesco spritzen che significa “spruzzare”, prevede 6 cl di prosecco, 4 cl di Aperol e, ovviamente, una spruzzata di seltz. Aggiungete del ghiaccio in un calice di vino, metteteci una fetta di arancia e il gioco è fatto!  

In Venetië is het heel normaal als je mensen aan de rand van het kanaal ziet genieten van een Spritz en enkele tapas  met zongedroogde tomaten, dipsaus van gezouten kabeljauw of kaassandwiches 

Kleurrijk, heerlijk fris en alcoholvrij. De laatste jaren is Aperol Spritz uitgegroeid tot één van de bekendste Italiaanse aperitieven 

In de regio Veneto drinken ze deze aperitief al sinds het begin van de negentiende eeuw. De Spritz van toen is echter niet hetzelfde als  die van nu. Spritz is ontstaan tijdens de Oostenrijkse overheersing, toen de Habsburgse soldaten de lokale wijn begonnen te ontdekkenDe smaak was voor hen iets te sterk. Om de smaak te verzachten, voegden ze sodawater toe.  Dit was het recept van de eerste Spritz: half Oostenrijks, half Italiaans 

Het officiële recept van Spritz, afkomstig van het Duitse werkwoord spritzen (sproeien), bestaat uit 6 cl Prosecco, 4 cl Aperol en, natuurlijk, een scheutje sodawater. Voeg wat ijs en een schijfje sinaasappel toe in een glas wijn en ...voilà!  

 

Hugo Spritz

Mi chiamo Hugo 

Per chi desidera rinfrescarsi dopo una torrida giornata estiva, lo spritz Hugo è il cocktail ideale. Rinfrescante ed effervescente, l’Hugo è la bevanda perfetta per chi ha voglia di essere coccolato da un mix di sapori insuperabile.  

L’Hugo Spritz o Alpine Spritz è nato in Alto Adige, un’area dove le erbe vengono utilizzate sia in cucina che in medicina. È proprio qui che cresce rigogliosa la pianta di sambuco, l’ingrediente principale che, insieme al lime e alla menta caratterizza la freschezza di questo cocktail.  

Secondo la tradizione, il cocktail nacque dopo che un anziano signore, di nome Hugo, regalò ad un giovane barista una bottiglia di liquore ai fiori di sambuco che mescolò a vino, seltzer e foglie di menta.  

La ricetta per un ottimo Hugo prevede 6cl di prosecco, 6c di seltz e 3cl di sciroppo o liquore di sambuco. Infine, basta aggiungere delle foglie di menta e qualche goccia di lime. Cin cin!  

 Wie zich wil verfrissen  na een snikhete zomerdag, moet zeker een Hugo Spritz bestellen. Hugo Spritz is een perfect verfrissend en bruisend drankje voor wie zich wil laten verwennen door een mix van heerlijke aroma’s. 

Hugo Spritz of Alpine Spritz is afkomstig uit Alto Adige, een regio waar kruiden zowel in de keuken als in de geneeskunde gebruikt wordenIn deze regio groeit   de vlierbessenplant, het belangrijkste ingrediënt, dat samen met limoen en munt, een echte frisheid geeft aan deze cocktail.  

De traditie luidt dat  de cocktail ontstaan is nadat een oude man, Hugo genaamd, een flesje vlierbloesemsiroop gaf aan een jonge barman. Deze barman mengde de siroop vervolgens met wijn, sodawater en muntblaadjes. 

Het recept voor een lekkere Hugo Spritz bestaat uit 6 cl prosecco, 6 cl sodawater en 3 cl vlierbloesemsiroop of -likeurTot slot voeg je enkele muntblaadjes en wat limoensap toeSchol 

Negroni Sbagliato

Sbagliare è umano, creare un nuovo cocktail è divino.  

 Un versione del Negroni è il Negroni Sbagliato, un cocktail più leggero e caratterizzato da un gusto frizzantino e vellutato. 

 L’ingrediente ‘sbagliato’ è infatti lo spumante che va a sostituire il gin.  

Il Negroni Sbagliato nacque nella Milano degli anni Sessanta – udite, udite – per sbaglio del grande Mirko Stocchetto, barman del caffè “Basso” di Milano.  

Cosa abbinare accanto al Negroni Sbagliato? Il suo gusto amarognolo permette di abbinare piatti piccanti come il pollo al curry e tacos di carne ma anche tartine di tonno e aringa, pasta con gamberi e asparagi, polpette di pesce o salmone in salsa teriyaki.  

Vergissen is menselijk, een nieuwe cocktail creëren is goddelijk.  

Een andere versie van de Negroni cocktail is de Negroni Sbagliato, een lichtere cocktail met een bruisende en zachte smaak.  

 Het verkeerde ingrediënt is namelijk schuimwijn dat gebruikt wordt  in plaats van gin.  

De Negroni Sbagliato is in de jaren 60 ontstaan  in Milaan, door een (gelukkige) vergissing van de barman Mirko Stocchetto die in Cafè Basso werkte.  

Wat kan je zoal combineren met een lekker frisse Negroni Sbagliato? Dankzij de bittere smaak past deze cocktail goed bij pittige schotels zoals kip curry of Mexicaanse tacos, maar ook bij hapjes met tonijn en haring, pasta met garnalen en asperges, visballetjes of zalm in teriyaki saus 

Negroni

Cento anni fa 

Nei bar della Firenze di 100 anni fa, si era soliti ordinare un “Americano alla maniera del conte Negroni”. Un nome bizzarro per un cocktail, penserete. 

Ebbene, nel lontano 1919 al conte Camillo Negroni balenò in mente l’idea di chiedere al suo bartender di fiducia, Fosco Scarselli, una versione più forte del solito Americano. Quest’ultimo era ottenuto dal mix di vermouth, bitter e soda ma al conte non bastava. Chiese di aggiungere un quarto ingrediente, il gin, per renderlo più forte senza tuttavia modificarne il colore originale. Nacque così il Negroni.  

La ricetta originale del Negroni conserva gli stessi ingredienti di un secolo fa:  Martini Riserva Speciale Rubino – Vermouth di Torino, IGP; Martini Riserva Speciale Bitter e Gin Bombay Sapphire. 

In de cafés van Firenze was het 100 jaar geleden gebruikelijk om een “Americano op de manier van de graaf Negroni” te bestellen. Een rare naam voor een cocktail zou je denken.  

Wel, in het verre 1919 vroeg de graaf Camillo Negroni aan zijn vertrouwde barman, Fosco Scarselli, om een sterkere versie te maken van de normale Americano. Deze bestond uit een mix van vermouth, bitter en sodawater, maar de graaf wou iets straffer. Hij vroeg dus om een vierde ingrediënt toe te voegen –gin – zodat de cocktail sterker werd, zonder zijn originele kleur te verliezen. Zo is de Negroni cocktail ontstaan  

Het originele recept van Negroni maakt nog steeds gebruik van dezelfde ingrediënten uit de vorige eeuw: Martini Riserva Speciale Rubino – Vermouth van Turijn, IGP; Martini Riserva Speciale Bitter en Bombay Sapphire Gin. 

 

 

Sluit je vandaag nog GRATIS aan als Italofan!

De beste cocktails maken met de lekkerste appelsienen en die komen uit Sicilië. 

Niet overtuigd?
 Kom je mee?

 
> > >
close-link

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten