In deze reeks belichten we allerlei weetjes, eigenaardigheden en opmerkelijke zaken uit het Italiaanse leven en geschiedenis.
De Griekse schrijver Homerus vertelt in zijn Odyssee over de 10 jaar lange avontuurlijke omzwervingen van Odysseus over de Middellandse Zee.
In de loop der jaren hebben historici en filologen geprobeerd de route te schetsen die Odysseus tijdens zijn terugreis naar zijn eiland Ithaka zou kunnen hebben gevolgd. Wat blijkt? Veel van de beroemde locaties uit het verhaal situeren zich in Italië!
Vulkaan Etna (Sicilië): deze vulkaan lijkt erg op de grot waar de reus Polyphemus woonde, beschreven door Homerus. Odysseus wist te ontsnappen door het enige oog van de cycloop te verblinden.
Straat van Messina: hier moest Odysseus het opnemen tegen Scylla en Charybdis, twee zeemonsters.
Eolische eilanden (Sicilië): deze eilanden zouden van Aeolus, god van de winden, zijn geweest. Odysseus was gastheer van Aeolus, die hem voorzag van de winden die hem zou helpen bij de navigatie terug naar huis, ware het niet dat de bemanningsleden een fout maken, door de zak met alle winden te openen terwijl Odysseus slaapt. De winden blazen hem weer ver weg van zijn geliefde Ithaka.
Monte Circeo, Lazio: naar verluidt leefde Odysseus hier een jaar lang betoverd door Kirke de tovenares, die zijn bemanningsleden omtovert tot zwijnen.
De Faraglioni van Capri: hier probeerden de sirenen zeelieden te betoveren met hun hypnotiserende stemmen, waardoor schipbreuken ontstonden en doden vielen. Odysseus liet zich vastbinden op het schip zodat hij niet in de verleiding kwam het schip te verlaten.