Italië en wijn zijn onlosmakelijk verbonden. In deze reeks bekijken we voor elk van de 20 regio’s wat ze te bieden hebben.
Ligurië ligt in het noordwesten van Italië, onder Piemonte en aan de zee. Verder is Ligurië een van de smalste regio’s van Italië met een waanzinnig landschap waar bijna geen vlak stukje is te vinden. Eigenlijk kan wel worden gesteld dat deze regio überhaupt niet vlak is. Volgens de boeken is namelijk 65% van de regio bergachtig en 35% heuvelachtig.
Doordat het landschap van Ligurië zo waanzinnig bergachtig is, is het zeer uitdagend om in deze regio wijn te verbouwen. De wijngaarden die er zijn, zijn ontzettend verspreid over de hele regio en hebben een beperkte productie. Sommigen zijn zelfs alleen per boot bereikbaar… Toch wordt er al 25 eeuwen wijn verbouwd in Ligurië, maar de regio levert wel de op een na laagste wijnproductie van alle regio’s.
De steilheid van het landschap maakt het dan wel lastig om echte Italiaanse wijnen te verbouwen, maar biedt ook voordelen. Het geeft namelijk bescherming aan de wijngaarden die nabij de zee worden verbouwd tegen de koude Alpenwind. De ondergrond in Ligurië is meer geschikt voor witte wijnen dan voor rode wijnen. Lijmsteen geeft een frisse, mineraal smaak aan de witte wijn.
Ligurië heeft geen wijnen met het hoogste Italiaanse keurmerk Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) en slechts 8 wijnen met het keurmerk Denominazione di Origine Controlatta (DOC).
Meest geteelde druiven
Voor rode wijn: Sangiovese, Dolcetto, Ciliegiolo en Rossese
Voor witte wijn: Vermentino, Pigato, Albarola, Bosco, Lumassina en Trebbiano toscano
Meest bekende wijnen
Rosso: Rossese di Dolceacqua
Bianco: Pigato, Vermentino, Cinque Terre