Taalbad: Trentino en de Almabtrieb

Trentino-Alto Adige: Almabtrieb

“Autunno chiaro e giocondo, anno fecondo” (proverbio)

“Heldere en onbezorgde herfst, vruchtbaar jaar” (spreekwoord)

Sapevi che a Trentino-Alto Adige ogni anno in autunno si tiene una festa tradizionale che si chiama Almabtrieb?

Trentino-Alto Adige, la regione a cavallo fra tre Stati (Italia, Svizzera e Austria) è conosciuta per la sua straordinaria varietà di paesaggi: laghi incantevoli, boschi verdi, ampie valli, villaggi tipici e soprattutto le vette innevate delle Dolomiti. La tarda estate è il periodo perfetto per ammirare le bellezze di questa regione, e non solo per godere delle viste stupende autunnali, ma anche per sperimentare un’antica festa tradizionale contadina: il ritorno del bestiame dall’alpeggio che si chiama Almabtrieb.

Mucche, pecore, cavalli e capre vengono decorate con fiori, ghirlande colorate e campanacci. Un sacerdote apre ufficialmente la processione. Le bestie più forti sono poste a capo e suonano i campanacci più potenti. Gli uomini portano pantaloni di pelle (i famosi lederhosen) e fruste lunghe. Così il corteo si muove verso la valle, dove scoppia una grande festa con musica tradizionale, danza popolare e piatti tipici. Storia, cultura, natura e gastronomia si uniscono in un’antica tradizione.

Wist je dat men in Trentino-Alto Adige elk jaar in de herfst een tradizioneel feest houdt dat de Almabtrieb heet?

Wanneer met het korten van de dagen en het zakken van de temperaturen de herfst wordt ingeluid in Trentino-Alto Adige, gaat dit niet onopgemerkt voorbij. Het wordt dan voor zowel mens als dier te gevaarlijk en koud op de hoge weides van de Dolomieten. De terugkeer van runderen, schapen, paarden en geiten van de bergtoppen naar het dal wordt volgens een eeuwenoude traditie gevierd met een feestelijke optocht: de Almabtrieb.

Het gebruik van de Almabtrieb heeft veel weg van de Oostenrijkse traditie, wat niet verbazend is aangezien de nu autonome regio Trentino-Alto Adige tot aan het einde van WOI bij Oostenrijk hoorde. Van de ene op de andere dag werd er een ander bestuur met een nieuwe taal en cultuur opgelegd aan maar liefst 200.000 mensen. Vandaag leven er in de regio drie talen en culturen (Italiaans, Duits en Ladinisch) harmonieus samen. Italiaanse invloeden zijn te vinden in de keuken. Naast braadworst en knoedel maken ook pasta’s, risotto’s, Italiaanse kazen en de typisch Noord-Italiaanse polenta deel uit van het gastronomische repertoire. De Almabtrieb luidt namelijk niet enkel het begin in van de herfst, maar ook van het culinaire hoogseizoen.

Polenta

Polenta is typisch gerecht uit Noord-Italië, gemaakt van maïsgriesmeel, die wordt bereid in bijna kokend water tot een dikke brij. Polenta ziet er een beetje uit als puree en is een ideaal bijgerecht als vervanger van  pasta of aardappelen.

Weetje: Noord-Italianen worden lachend ook wel polentoni (polenta-eters) genoemd door Zuid-Italianen. Zuid-Italianen worden op hun beurt dan weer spottend terroni (boeren) genoemd door de Noorderlingen.

Attività

Trova la traduzione neerlandese delle parole italiane e cercale nella griglia

Schrijf GRATIS in als Italofan!
Schrijf GRATIS in als Italofan!

Soluzioni

terugkeer uit de almen; Trentio-Zuid-Tiröl; Dolomieten; herfst; traditie; boer; feest; bloem; slinger; koebel; priester; vee; zweep; stoet; vallei; koe; schaap; geit; paard; alpenweide

Over Dorinda Dekeyser 40 Artikelen
Leerkracht Italiaans in CVO VOLT (Leuven) en aan de Vrije Universiteit Brussel.

MEER INFORMATIE OVER DE ITALIAANSE TAAL.

WE HELPEN JE GRAAG VERDER?
> > >
close-link

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten