Rozen om van te smullen

De roos, een zachte schoonheid met doornen,  die bezongen en beleefd wordt. Wie droomt niet weg bij de tango Rosa Rosa Rosam van Jacques Brel, bij The Desert Rose van Sting of The kiss of a Rose, van Seal?

Een druppeltje etherische rozenolie opent en versterkt het hart, ontspant de ziel, ontwikkelt geduld, tederheid en gevoel van eigenwaarde,  het proberen waard als een remedie tegen stress, jaloezie en liefdesverdriet, toch?

Roseto di Roma

In Rome gaan ieder jaar in de lente de poorten van de  rozentuin open. Meer dan duizend rozen bloeien er in een triomf van kleuren en geuren. Een magische ervaring op de Aventijn, een van de mooiste plaatsen van Rome, met een weids uitzicht –stadsverkeer even niet meegerekend- over de Domus van Keizer Nero, het Circus Maximus en de Palatijn, de eerste heuvel van de stad waar de keizers hun paleis hadden.

Op de Italiaanse tafels verschijnt er dan een boeket van bladerdeegrozen in alle kleuren en smaken. Het enige wat je nodig hebt is een vel vers bladerdeeg besprenkeld met een paar druppeltjes olijfolie evo en een voorverwarmde oven op 180 graden. Voor de creatie en de vulling van de roosjes laat eenieder zijn Italiaanse verbeelding dan de vrije loop:  Parmaham of Mortadella, gerookte wilde zalm of garnaaltjes, dieppurperen aubergines, lentegroene courgettes of rode ajuinen van Tropea met kwaliteitslabel BGA, gerookte scamorzakaas of verse mozzarella,  ansjovisjes, kerstomaatjes of olijven… op een zacht bed van veldsla of rucola voor een romantische lenteavond.

Schenk hierbij: een droge frisse Roséwijn met de kleur van roze rozenblaadjes, Garda  Chiaretto, genoemd de “wijn van één nacht” omdat de schillen van de blauwe druiven maar één nacht in contact met de most blijven. Een exclusieve  aanrader: Chiaretto del Garda Avanzi, een kostbare roze parel in het internationaal wijnpanorama.

Over D.J. Bruggeman 149 Artikelen
D.J. Bruggeman is geboren in Antwerpen en heeft een master in moderne talen. Sinds vele jaren woont ze in Rome waar ze gewerkt heeft als journalist-documentarist en language coach. Ze houdt van culinaire wandelingen, is lid van de Italiaanse Sommelier Association en met het motto Travel-Eat-Drink & Write neemt ze de lezers mee op een boeiende reis tussen intriges, wijnen en spijzen. Auteur van de culinaire thriller"De wijn van Clemens".

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten