De roos, een zachte schoonheid met doornen, die bezongen en beleefd wordt. Wie droomt niet weg bij de tango Rosa Rosa Rosam van Jacques Brel, bij The Desert Rose van Sting of The kiss of a Rose, van Seal?
Een druppeltje etherische rozenolie opent en versterkt het hart, ontspant de ziel, ontwikkelt geduld, tederheid en gevoel van eigenwaarde, het proberen waard als een remedie tegen stress, jaloezie en liefdesverdriet, toch?
In Rome gaan ieder jaar in de lente de poorten van de rozentuin open. Meer dan duizend rozen bloeien er in een triomf van kleuren en geuren. Een magische ervaring op de Aventijn, een van de mooiste plaatsen van Rome, met een weids uitzicht –stadsverkeer even niet meegerekend- over de Domus van Keizer Nero, het Circus Maximus en de Palatijn, de eerste heuvel van de stad waar de keizers hun paleis hadden.
Op de Italiaanse tafels verschijnt er dan een boeket van bladerdeegrozen in alle kleuren en smaken. Het enige wat je nodig hebt is een vel vers bladerdeeg besprenkeld met een paar druppeltjes olijfolie evo en een voorverwarmde oven op 180 graden. Voor de creatie en de vulling van de roosjes laat eenieder zijn Italiaanse verbeelding dan de vrije loop: Parmaham of Mortadella, gerookte wilde zalm of garnaaltjes, dieppurperen aubergines, lentegroene courgettes of rode ajuinen van Tropea met kwaliteitslabel BGA, gerookte scamorzakaas of verse mozzarella, ansjovisjes, kerstomaatjes of olijven… op een zacht bed van veldsla of rucola voor een romantische lenteavond.
Schenk hierbij: een droge frisse Roséwijn met de kleur van roze rozenblaadjes, Garda Chiaretto, genoemd de “wijn van één nacht” omdat de schillen van de blauwe druiven maar één nacht in contact met de most blijven. Een exclusieve aanrader: Chiaretto del Garda Avanzi, een kostbare roze parel in het internationaal wijnpanorama.