Italiaanse druivenrassen 43: Pecorino

Italië is al sinds enkele jaren het grootste wijnproducerende land ter wereld. Niet alleen dat, Italië heeft ook het grootste aantal autochtone druivensoorten ter wereld. Naar schatting zouden er meer dan 2000 soorten druiven zijn. In deze reeks bekijken we de bekendste autochtone druivenrassen van Italië.

 

Pecorino is een lichtgekleurde wijndruif die in de oostelijke kuststreken van Italië wordt gebruikt, vooral in Marche en Abruzzo. Een klassieke wijn op basis van Pecorino is droog en mineraal, strogeel van kleur en heeft een elegant bloemig bouquet van acacia en jasmijn.

De variëteit heeft een lange, gecompliceerde en al te vaak voorkomende geschiedenis. Het wordt al honderden jaren geteeld in de regio Marche, maar door de lage opbrengsten werd het vervangen door meer productieve druivensoorten zoals Trebbiano.

Tegen het midden van de 20e eeuw dacht men dat Pecorino was uitgestorven. In de jaren ’80 onderzocht een plaatselijke producent, die onderzoek deed naar inheemse variëteiten, een gerucht over enkele vergeten wijnstokken in een overwoekerde wijngaard.

Er werden stekken genomen en vermeerderd, en uiteindelijk groeiden er begin jaren negentig genoeg druiven om een zeer goede wijn te maken. Sindsdien is de aanplant van het ras exponentieel gegroeid. Pecorino is nu te vinden in de Marche, Abruzzo, Umbrië en Toscane.

Pecorino heeft zowel een hoge zuurgraad als een hoog suikergehalte, waardoor het zeer bruikbaar is in de wijnmakerij. De suiker vertaalt zich in een redelijk hoog alcoholgehalte, maar de zuurgraad helpt dit in evenwicht te houden, zodat de wijnen toch knapperig en fris blijven.

De wijn doet het bijzonder goed op grotere hoogten, waar er een goede blootstelling aan zonlicht en verkoelende briesjes zijn.

De Offida DOCG is de belangrijkste appellatie van Pecorino – het is de enige appellatie op DOCG-niveau die cépagewijnen van de druif toestaat. Dit heeft de productie niet beperkt en verschillende belangrijke cépagewijnen van Pecorino worden gemaakt onder de regionale IGT’s in Marche en Abruzzo.

Pecorino is ook toegestaan als een mengpartner in Falerio (Falerio dei Colli Ascolani) wijnen, naast Passerina en Trebbiano.

De naam Pecorino betekent “klein schaap” en wordt misschien meer geassocieerd met Pecorino kaas, die wordt gemaakt van schapenmelk en is volstrekt niet verwant, behalve voor zijn etymologische link. De druif wordt zo genoemd omdat hij een favoriete traktatie was voor kudden schapen die naar lager gelegen weiden werden gedreven.

Pecorino kaas is, toevallig, een goede combinatie met Pecorino wijn.

 

Sluit je vandaag nog GRATIS aan als Italofan!

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten