Het eetfestijn van Carnaval

Eetfestijn op Carnaval

Op Carnaval, met de laatste losbandigheden vóór de bezinning van de vastentijd, staat van oudsher het eten op de eerste plaats.

De feestdagen van de carnem levare vielen samen met het seizoensgebonden ritueel van het slachten van het varken. Op vastenavond, de ‘vette dinsdag’ voor de Italianen, werd al het oude vet dat in huis was opgebruikt.

 

Voor de armen van vroeger…

In de Middeleeuwen deelde men in Bologna voor het ‘Feest van de porchetta’ gebraden stukken varkensvlees uit aan het volk. Een traditie die ook in ere werd gehouden in het Rome van de Renaissance.   Tijdens deze periode werden stukjes vlees uit de vensters van het adelijk Paleis Colonna geworpen aan een luidruchtige massa volk. Vermommingen en optochten trokken door de straten met de wagens van de overvloed gedecoreerd met allerlei voedsel.

Aan feesten heeft het de Romeinen trouwens nooit ontbroken: ter ere van Bacchus, de god van de wijn… en van de roes en de dronkenschap, dansten en dronken de mensen in masker tot laat in de nacht door de straten van de stad.

 

… en de lekkerbekken van nu

Carnaval wordt nog altijd gevierd, van noord tot zuid.  Met de prachtige maskers in Venetië,  het sinaasappel gooien in Ivrea of de allegorische praalwagens van Viareggio.

Het is niet meer het symbool van de overvloed, maar de zoete klassiekers die afstammen van de Romeinse frictilia, in vet gebakken koekjes, zijn gebleven en er is geen enkele Italiaan die zijn hoofd naar de andere kant draait.

Knapperig en lekker vettig, op de eerste plaats staan de Frappe. Ze worden met honderd verschillende namen genoemd maar de basis is dezelfde.  Een eenvoudig deeg van bloem en eieren, in dunne strookjes gesneden, vroeger gebakken in varkensvet, nu in hete olie, en bestrooid met een wolk van poedersuiker. Heerlijk knapperig en een symbool van gezelligheid, zo heten ze in Milaan en Napels chiacchiere –praatjes-, in Turijn en Genua bugie –leugens- en in Rome frappe. Daarnaast heb je de castagnole, oliebolletjes gevuld met ricotta of banketbakkersroom.

Hier gaan we dan: Romeinse Frappe met een scheut cognac en Castagnole van Emilia-Romagna  met anijslikeur. En dat zijn maar enkele van de twaalf miljoen carnavaldelicatessen die Italianen jaarlijks verorberen.

 

Schenk hierbij

Een fantastische goudgele zoete wijn zoals de Noans van La Tunella Doc 2013, van Sauvignon, Riesling en aromatische Traminer, met een elegant boeket van gekonfijt fruit en honing, van de Noord-Italiaanse regio van Friuli-Venezia Giulia.

 

 

Over D.J. Bruggeman 153 Artikelen
D.J. Bruggeman is geboren in Antwerpen en heeft een master in moderne talen. Sinds vele jaren woont ze in Rome waar ze gewerkt heeft als journalist-documentarist en language coach. Ze houdt van culinaire wandelingen, is lid van de Italiaanse Sommelier Association en met het motto Travel-Eat-Drink & Write neemt ze de lezers mee op een boeiende reis tussen intriges, wijnen en spijzen. Auteur van de culinaire thriller"De wijn van Clemens".

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten