Guido Cuyt bouwde een waarheidsgetrouwe maquette van het Forum Romanum. De geboren Antwerpenaar was en is sowieso al erg verknocht aan de Eeuwige Stad. Bovendien was hij 25 jaar lang voorzitter van de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie (AVRA), die op regelmatige tijdstippen Romebezoeken organiseert. Met deze maquette was Guido Cuyt niet aan zijn proefstuk toe. Want reeds in de jaren 60 bouwde hij een eerste versie. Door nieuw onderzoek bleek deze intussen bepaalde fouten te bevatten, en drong de bouw van een verbeterde versie zich op.
Het kostte Guido twee en een half jaar – en een berg engelengeduld – om de nieuwe maquette te bouwen. Vooraf aan de bouw deed hij veel opzoekingswerk. De maquette is hoofdzakelijk gebouwd in hout en meet ongeveer 125 x 85 cm (schaal 1/250).
Dat deze maquette meer dan zijn bestaansrecht heeft, zal iedereen die Rome reeds bezocht volop beamen. De maquette geeft perfect inzicht in hoe het Romeinse plein er oorspronkelijk heeft uitgezien. Daarnaast helpt ze bij het interpreteren van de talloze ruïnes ter plaatse.
Het Forum Romanum bevindt zich in de oorspronkelijk moerassige vlakte tussen de Palatijnse, Capitolijnse en Esquilijnse heuvel. Na de 7e eeuw voor Christus werd het een marktplein. In het begin van de Romeinse Republiek (kort na 500 v. Chr.) werd het bovendien het politieke en religieuze centrum van de stad. Doordat het forum tot in de 7de eeuw n. Chr. in gebruik bleef, ontstond er een wirwar van telkens weer vernieuwde monumenten. De Lapis Niger is een van de oudste, een mysterieus ding dat sommige antieke auteurs in verband brengen met de dood van Romulus, één van de legendarische stichters van de stad.
In de 9e eeuw was het Forum grotendeels in verval. Tijdens de middeleeuwen en de renaissance werden de stenen van de ruïnes al te vaak gebruikt voor andere gebouwen. In de 19e eeuw werden de eerste opgravingen verricht.