Op 20 maart heb je een extra goed excuus om heerlijke ravioli te eten, want het is dan in Italië ‘la giornata nazionale dei ravioli’, ofwel een Italiaanse feestdag compleet ter ere van deze pasta.
Ravioli wordt meestal gevuld met kaas, vlees, groenten en kruiden. Men serveert ze zowel in bouillon als pastasaus. De meeste Italianen eten ravioli meteen na het koken, net als de meeste andere soorten pasta. Maar in bepaalde regio’s van Italië wordt ravioli eerst gekookt en dan gebakken in roomsaus voor een rijkere smaak.
In de 13de eeuw werd ravioli voor het eerst vermeld door een koopman uit Venetië. Tegen de 16de eeuw vond de pasta haar weg naar Rome. Toen werd het gecombineerd met tomatensaus. Vervolgens werd ravioli meer en meer vermeld in kookboeken. Vooral de hogere klassen aten het, maar later ook het gewone volk.
Ravioli is ieder geval elk jaar een feestdag waard. Ook in de Verenigde Staten wordt het uitgebreid gevierd, daar deed ravioli zijn intrede in de 19de eeuw dankzij de Italiaanse migranten. Het werd er al heel snel een erg populair gerecht.