Sirmione, de “Parel van het Gardameer” schreef de Romeinse dichter Catullus.
Werp een eerste blik op de foto’s van het stadje en je weet meteen dat Sirmione op de bucket list van je volgende Italië-reis zal staan.
Castello Scaligero
Vanuit de verte zie je een indrukwekkend kasteel dat oprijst op een schiereiland in het Gardameer.
Het is Castello Scaligero, met drie torens en een zevenenveertig meter hoge donjon, aan alle zijden omringd door het water van het meer, in de dertiende eeuw het groot verdedigingsfort van het stadje Sirmione. Het geeft je ergens een plechtig gevoel wanneer je vandaag over de toegangsbrug van het Kasteel wandelt die je toelaat in het historisch stadje.
En zoals ieder kasteel dat zich respecteert heeft ook de Rocca di Sirmione haar gekwelde romantische geest die door de zalen dwaalt. Een uitnodiging die je bij zonsondergang niet onverschillig zal laten.
De stad in
Na de verkenning van het fort, wandel je het stadje in.
Loop door de pittoreske steegjes, bezoek een kerk, drink een espresso, geniet van een lunch in een trattoria, eet een ijsje in een gelateria en waarom niet, blijf toerist en koop een souvenir in een van de trendy winkeltjes.
In het middeleeuwse kerkje Sant’Anna della Rocca, vroeger een kapel voor de bewakers van het fort, kun je een kostbare Madonna met Kind geschilderd op steen zien.
In de oude kerk van San Pietro in Mavino, herhaaldelijk gerestaureerd, zijn nog enkele mooie fresco’s met een trilogie van San Michele en van San Simone bewaard gebleven.
Ga ook nog even de vijftiende-eeuwse parochiekerk Santa Maria Maggiore binnen. Je komt er in een prachtige portiek met vijf bogen die herinneren aan de begraafplaats van de kerk zoals je ziet aan de vijf graven op de vloer. Let je op details, kijk dan naar het monument gewijd aan Jupiter dat men gebruikte als een aalmoesdoos of naar de laatste zuil van de portiek, opgedragen aan een keizer uit de vierde eeuw na Christus.
De stad van Maria Callas
Besluit een eerste dag in Sirmione op Piazza Carducci, het salon van het stadje, vroeger een haven waar beroemde toeristen per stoomboot arriveerden. Carducci zelf, de eerste Italiaan die de Nobelprijs voor de literatuur won in het verre 1906, Ezra Pound, James Joyce, Stendhal, Lawrence, Goethe, allemaal gefascineerd door de “Venusta Sirmio”.
Maar het is de beroemde sopraan Maria Callas die de magische ziel van Sirmione is geworden.
Ze verbleef lange periodes in haar villa aan het meer, wandelde door de straatjes van het stadje, was een trouwe klant van het Caffè Grande Italia en hield van de thermale baden.
“Ik zou mijn dagen in Sirmione willen beëindigen en begraven worden in dit aardse paradijs” schreef ze . Ieder jaar nog vindt er een muziekfestival plaats in wat ook “De stad van Maria Callas” wordt genoemd.
Kuuroord
Denk niet dat Sirmione alleen maar een prachtig stadje is met een historisch erfgoed en een fantastisch uitzicht.
In de Grotte di Catullo ontdek je de overblijfselen van een Romeinse domus uit de vroege keizertijd en maak je kennis met de beroemde thermen. Sirmione is het meest bekende kuuroord aan het Gardameer, met helende thermale wateren die al eeuwenlang gebruikt worden voor gezondheidsproblemen en schoonheidsbehandelingen.
Gun je een dagje spa in een van de meest traditionele, de Thermen van Catullus of de Thermen van Vergilius.
Toeristische relax
Kies je voor een meer toeristische relax, duik dan in het kristalheldere water aan de Jamaica Beach, een pittoresk klein wit kiezelstrand. Of maak de Passeggiata delle Muse die je langs een suggestieve bloemrijke route naar de Lido delle Bionde brengt. Je kunt er zwemmen, windsurfen, zeilen of een waterfiets huren.
Terwijl je geniet van een aperitief aan de oevers van het meer, zie je in de verte een rotsachtig eilandje, Isola del Garda. Je kunt het alleen met kleine boten bereiken maar de adelijke familie Cavazza die er nog steeds woont organiseert graag rondleidingen voor de bezoekers.
En wil je na het historisch en populair Sirmione er even tussenuit in een ongerepte natuur, vaar dan naar het Isola dei Conigli, een eilandje met als enige bewoners de konijnen dus.