
In deze reeks van 8 belichten we monumenten met een legende.
Het Paleis van de Zisa staat in Palermo, de stad met het grootste historisch centrum van Europa en een Unesco werelderfgoed. Ondanks de vele problemen, een stad met een indrukwekkend aantal historische en architectonische schatten, met een schoonheid die je niet onverschillig laat.
Het Paleis van de Zisa
Hoewel in een niet te beste staat is de Zisa nog steeds een van de weinige kostbare overblijfselen van de Arabisch-Normandische architectuur. Een 12de eeuws gebouw dat dateert uit de periode van de Normandische overheersing op Sicilië.
Al-Aziz was de “schitterende”, het glorieus paleis dat in het hart stond van een prachtig park, een paradijs op aarde met weelderige tuinen, waterpartijen en prachtige paviljoenen.
Oorspronkelijk was het paleis de zomerresidentie van de Normandische soeverein, maar met de komst van de Arabieren werd de Zisa omgevormd tot een rijk, somptueus kasteel met een hofleven naar het voorbeeld van de emirs.
Een ongelukkige liefde en de schat van de Zisa
El-Aziz, dochter van een emir, en Azel Comel, zoon van de sultan, ontvluchten Libië om hun betwiste liefdesdroom te vervullen. Voordat ze hun familie en land voor altijd verlaten, stelen ze een grote hoeveelheid gouden munten en kostbare edelstenen van de sultan.
Wanneer ze na een avontuurlijke reis op zee eindelijk Sicilië bereiken, hopen ze hier in Palermo een gelukkig en luxueus leven te kunnen leiden in een prachtig paleis waar ze de gestolen schat verbergen. Een geluk dat niet lang zal duren.
Wanneer El-Aziz verneemt dat haar moeder zelfmoord heeft gepleegd uit wanhoop voor het vertrek van haar dochter, besluit de jonge bruid haar moeder te volgen in de dood. Azel Comel, waanzinnig door de dood van zijn geliefde, zwerft dagenlang doelloos rond en werpt zich uiteindelijk in zee.
Zo blijft van hun tragische liefde alleen de verborgen schat binnen de muren van het kasteel over, die Azel voor zijn dood met een krachtige vloek heeft beschermd.
De duivels van de Zisa

Het lijkt erop dat de schat van Azel Comel wordt bewaakt door hatelijke duivels die afgebeeld zijn in de fresco op de toegangsboog naar de Sala della Fontana. In werkelijkheid zijn het mythologische figuren uit de Romeinse oudheid, waaronder Jupiter, Vulcanus, Venus, Pluto, Neptunus, Mercurius en Mars.
Deze magische duivels zouden het paleis en de schat hebben verdedigd tegen plunderingen en pogingen om in het bezit te komen van het fortuin van de zoon van de sultan. Daartoe zouden de duivels tot op de dag van vandaag vallen opzetten om de vijanden in verwarring te brengen.
Volgens de populaire traditie, kun je de vloek breken en toegang tot de rijkdom krijgen door het juiste aantal duivels te tellen. Tot nu toe een onmogelijke karwei. De duivels zijn afgebeeld in spiraalvorm en hebben verschillende en slecht gedefinieerde afmetingen. Bovendien zouden ze de bezoekers voor de gek houden door voortdurend te bewegen en rare gezichten te trekken.
Eerst zien dan geloven?
De schat zou dus verborgen zijn in de Sala della Fontana van het Zisa kasteel.

Hier bracht het stromend water van de fontein een frisse wind teweeg die zorgde voor een rudimentaire maar uiterst efficiënte ventilatie. De inwoners van het paleis genoten dan ook van die welkome koelte tijdens de hete Siciliaanse zomers.
Maar was het wel het water van de fontein dat de wind bewoog? Op winderige dagen in Palermo hoor je vandaag nog zeggen “Vandaag zijn de duivels van de Zisa ontsnapt”. Zijn zij het misschien die de sterke wind doen waaien wanneer ze het paleis ontvluchten om een wandeling door Palermo te maken?
Misschien hoop je toch het juiste aantal duivels te tellen om de verborgen gouden munten en edelstenen te vinden?
Het gerucht gaat dat je op 25 maart, de dag van de Annunziata, veel kans maakt op een gedenkwaardige ontmoeting met die mythische figuren. Indien je lang en aandachtig naar de duivels kijkt, zullen ze met hun staart beginnen kwispelen en de bezoekers uitlachen met honende grimassen die het onmogelijk maken om te tellen. De mensen van Palermo houden overtuigd vast aan deze legende. Zo zeggen ze vandaag nog “Wat zijn dat, de duivels van de Zisa?” wanneer de rekeningen niet kloppen.
Laat tenslotte de duivels voor wat ze zijn en wandel verder in dit sprookjespaleis met de prachtige mozaîeken, de magische fresco’s en het mooie park. Bezoek er het Museum voor Islamitische kunst en blijf onder de indruk van “aziz”, het schitteren van deze site.
Restaurant “Il tesoro della Zisa”
Na de schattenjacht in het Paleis van de Zisa kom je hier aan je trekken om de plaatselijke gastronomische schatten te ontdekken.
Palazzo della Zisa
Piazza Zisa – Palermo
Restaurant
Il Tesoro della Zisa
Via Mulini 52/54 – Palermo
Wil je nog meer lezen over Zisa? Lees dan verder hier.
Lees ook de andere afleveringen van deze serie!
