Een rondreis door het idyllische Liguria – 1

Vallebona. ©Delia Filippone

Toen ik te horen kreeg dat ik dankzij Vivi l’italiano een week lang het prachtige Liguria zou kunnen ontdekken en tegelijkertijd aan mijn Italiaans zou kunnen werken, twijfelde ik geen seconde. Italië is mijn grote liefde en Italiaans is volgens mij de allermooiste taal ter wereld. Doordat ik Italiaanse roots heb – mijn grootouders langs mama’s kant zijn van Puglia, mijn grootouders langs papa’s kant van Abruzzo – heb ik altijd een band gehad met Italië.

Mijn beide grootvaders zijn naar België geëmigreerd om in de mijnen van Houthalen-Helchteren in Limburg te werken. De droom om terug te keren naar Italië is er altijd geweest, maar uiteindelijk zijn hun kinderen, waaronder mijn mama en papa, geboren in België en bouwden zij daar hun leven op. Dat geldt ook voor mij, als derde generatie Italiaan in België.

Italiaanse les

Helaas ben ik nog niet vaak in Italië geweest. De eerste keer was in 2019 – Italiëreis met de middelbare school – en in 2023 bezocht ik Milaan en Rome. Als kind sprak ik nog vloeiend Italiaans. Helaas verleerde ik het toen ik naar school begon te gaan en werd Nederlands mijn hoofdtaal. In het middelbaar volgde ik een tijdje les, waar ik enorm van genoot, maar ook dat viel uiteindelijk stil.

In januari 2024 kwam Vivi l’italiano op mijn pad. Ik begon Italiaanse les te volgen bij Dorinda Dekeyser, de bezielster van Vivi l’italiano, en plots ging het heel snel. Elke week zat ik klaar voor de les, studeerde ik, maakte ik oefeningen, en begon ik stilaan meer Italiaans te spreken. Dorinda vertelde me over Vallebona in Liguria en haar taalreis. Ik schreef me onmiddellijk in en kon niet wachten tot mei.

Adembenemend uitzicht

Het uitzicht vanop ons terras in Vallebona. ©Delia Filippone

Ik zou eindelijk weer in Italië zijn en de hele week zoveel mogelijk Italiaans spreken in een streek waarover ik nog zo goed als niets wist. Na een vliegreis en een autorit door de bergen en smalle wegen van het idyllische Liguria, kwamen we op 4 mei aan in Vallebona. We installeerden ons in een charmant, roos appartement.

Ik wandelde naar het terras en was verwonderd door het adembenemend uitzicht. Rondom mij zag ik alleen maar bergen en natuur, met de bijbehorende stilte en geluiden van vogeltjes. Ik kon niet geloven dat ik een week zou doorbrengen in zo’n paradijs.

We werden warm verwelkomd door de gids van Ligurian Life en aten in het restaurant Il Giardino in het historische centrum van Vallebona. Om er te geraken, moesten we door de smalle straatjes omringd door muren wandelen.

Ik was meteen onder de indruk van Vallebona, ik had zoiets nog nooit gezien.

De smalle straatjes van Vallebona.
©Delia Filippone

Bloemenstreek

Zondagvoormiddag vlogen we er al meteen in en kregen we onze eerste Italiaanse les. Namiddag verkenden we samen met de gids eerst Vallebona en maakten we daarna een lange wandeling door de bergen. Die leidde ons naar Agriturismo Castellan, waar we meehielpen bloemen plukken voor de bloementeelt.

Liguria is dan ook een echte bloemenstreek. Alles was in het Italiaans, wat best een uitdaging was voor mij. En dit was nog maar de start.

Bloemen plukken in Vallebona. ©Delia Filippone
Het centrum van Bordighera. ©Delia Filippone

Maandagvoormiddag kregen we ook les en bereidden we ons voor op ons bezoek naar Bordighera. We bezochten er Museo Bicknell en leerden er over hoe Bordighera ooit een Engelse kolonie was en hoe de Engelse invloed er nog steeds zichtbaar is. Onder begeleiding van de gidsen wandelden we door het centrum, waar Claude Monet ooit gewoond heeft, en ontdekten we de smalle straatjes maar ook de prachtige zee. Ik was nog nooit zo dicht bij de Italiaanse zee geweest.

Lees meer over mijn reis naar Liguria in deel twee… 

Zin om ook op taal reis te gaan met Vivi l’italiano? Schrijf je in via vivilitaliano.com/italiaans-beleven-2/

De zee van Bordighera. ©Delia Filippone
Sluit je vandaag nog GRATIS aan als Italofan!

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten