Cibo Italiano (19): Nocciole di Alba

In deze reeks laten we ons licht schijnen op de Italiaanse gastronomie, meer bepaald op typische ingrediënten, streekproducten en voedingswaren die zo eigen zijn aan de rijke Italiaanse keuken.

Nocciole di Alba

Molte delle famose creme al cioccolato che tutti noi conosciamo hanno un ingrediente in particolare che le rende deliziose: la nocciola. Ad Alba e nella provincia di Cuneo, in Piemonte, la nocciola gode di una particolare importanza. Conosciuta anche con la denominazione di Tonda Gentile delle Langhe, la nocciola è coltivata con cura e attenzione costante seguendo diverse fasi. La piantumazione e la concimazione mirano a garantire una crescita perfetta, la potatura invece serve a rafforzare il frutto. Il guscio è duro e sottile e la forma è tipicamente tonda.  Dopo la tostatura le nocciole sprigionano un aroma intenso e un sapore delicato che le rendono un ingrediente insostituibile in pasticceria. Infatti, sono perfette per biscotti, torte e creme.

Le nocciole sono ricche di proprietà benefiche: sono ricche di acido oleico, capace di combattere il colesterolo cattivo beneficiando la pressione sanguigna, e di vitamina E per contrastare l’invecchiamento cutaneo. Non solo, contengono anche magnesio, vitamina B, manganese e sali minerali. Insomma, mangiatene quante ne volete, perché fanno bene al corpo e al cuore.. in tutti i sensi!

Hazelnoten van Alba

Veel van de beroemde chocoladecrèmes die we allemaal kennen, hebben één bepaald ingrediënt dat ze heerlijk maakt: de hazelnoot. In Alba en in de provincie Cuneo, in Piemonte, is de hazelnoot van bijzonder belang. De hazelnoot, ook bekend onder de naam Tonda Gentile delle Langhe, wordt met voortdurende zorg en aandacht geteeld, waarbij verschillende stappen worden gevolgd. Aanplanting en bemesting zijn gericht op een perfecte groei, terwijl de snoei dient om de vruchten te versterken. De schaal is hard en dun en de vorm is typisch rond.  Na het roosteren geven hazelnoten een intens aroma en een delicate smaak af die hen tot een onvervangbaar ingrediënt in de banketbakkerij maken. In feite zijn ze perfect voor koekjes, cakes en crèmes.

Hazelnoten zitten vol heilzame eigenschappen: ze zijn rijk aan oliezuur, dat de slechte cholesterol bestrijdt en de bloeddruk ten goede komt, en vitamine E om huidveroudering tegen te gaan. Bovendien bevatten ze magnesium, vitamine B, mangaan en minerale zouten. Kortom, eet er zoveel als je wilt, want ze zijn goed voor je lichaam en hart… in alle opzichten!

 

 

Sluit je vandaag nog GRATIS aan als Italofan!

MEER INFORMATIE OVER DE ITALIAANSE TAAL.

WE HELPEN JE GRAAG VERDER?
> > >
close-link

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten