Cibo Italiano (18): Mandorle di Noto

In deze reeks laten we ons licht schijnen op de Italiaanse gastronomie, meer bepaald op typische ingrediënten, streekproducten en voedingswaren die zo eigen zijn aan de rijke Italiaanse keuken.

Mandorle di Noto

La tradizione di lavorare le mandorle ebbe inizio con gli arabi che, provando a lavorare i frutti tritati con l’albume d’uovo e il miele, scoprirono una ricetta che poi sarebbe stata amata da grandi e piccini.

La mandorla è un ingrediente immancabile nella pasticceria siciliana. La zona dove la produzione della mandorla è maggiormente diffusa è infatti la val di Noto, una valle che si estende nella zona sud-orientale della regione.

Tra le ricette più amate c’è sicuramente la pasta reale, meglio conosciuta come marzapane. All’impasto creato viene poi data la forma di frutta o verdura e aggiunto colorante. La mandorla viene utilizzata anche per la preparazione di torroni e croccanti, granite, latte e biscotti.

La mandorla detiene un posto così importante all’interno della cucina e della cultura siciliana che ogni anno diverse manifestazioni hanno luogo in varie città della regione per permettere a tutti di gustare le diverse tipologie di questo fantastico frutto, tutto accompagnato da spettacoli e balli folkloristici.

Sei un amante delle mandorle? Allora sai dove andare per la prossima vacanza!

Amandelen van Noto

De traditie van het verwerken van amandelen begon bij de Arabieren die, toen zij probeerden de fijngehakte vruchten met eiwit en honing te verwerken, een recept ontdekten dat later geliefd zou worden bij jong en oud.

De amandel is een onmisbaar ingrediënt in Siciliaans gebak. Het gebied waar de amandelteelt het meest verbreid is, is in feite de Val di Noto, een vallei in het zuidoosten van de regio.

Een van de populairste recepten is ongetwijfeld de pasta reale, beter bekend als marsepein. Het ontstane deeg krijgt vervolgens de vorm van fruit of groenten en er wordt kleurstof aan toegevoegd. Amandelen worden ook gebruikt bij de bereiding van noga en knapperig gebak, granita’s, melk en koekjes.

De amandel neemt in de Siciliaanse keuken en cultuur zo’n belangrijke plaats in, dat elk jaar in verschillende steden van de regio evenementen worden georganiseerd om iedereen de verschillende soorten van deze fantastische vrucht te laten proeven, dit alles vergezeld van folkloristische voorstellingen en dansen.

Ben je een amandel liefhebber? Dan weet je waar je heen moet voor je volgende vakantie!

 

 

Sluit je vandaag nog GRATIS aan als Italofan!

MEER INFORMATIE OVER DE ITALIAANSE TAAL.

WE HELPEN JE GRAAG VERDER?
> > >
close-link

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten