CC Zwaneberg: film La ragazza del futuro

Binnenkort in cc Zwaneberg in Heist o/d Berg het Italiaans juweeltje La ragazza del futuro van Marta Savina. Allen daarheen!

In de jaren zestig is Sicilië nog steeds een bijzonder traditionele maatschappij. Met name vrouwen en andere minderheden (lgbtq enz) hebben geen ideale leefwereld. Tegen die achtergrond volgen we in La ragazza del futuro het leven van het tienermeisje Lia en haar familie die leven op het platteland.

Het verhaal van Lia is bovendien gebaseerd op ware feiten. Lia is geen doetje: ze helpt haar vader op het land en flirt met de zoon van de lokale burgemeester, Lorenzo. Deze aantrekkelijke losbol ziet Lia wel zitten, maar het meisje knapt af op zijn bezitterige manier van doen. In die periode was het makkelijk om als man toch je zin te krijgen: als het meisje zwanger van je werd, organiseerde men een zogenaamd herstelhuwelijk waarin meisjes gedwongen werden naar het altaar te stappen met hun verkrachter.

Lia weigert dit en sleept integendeel haar verkrachter voor de rechter. In die periode en met de status van de verkrachter – zoon van de burgemeester – kun je je voorstellen dat dit leidt tot bijzonder moeilijke situaties voor Lia en haar gezin. Bedreigingen, uitsluiting, hypocrisie en sabotage worden hun deel. Ze vinden wel de nodige steun bij een homoseksuele advocaat, zelf ervaringsdeskundige, en een sekswerker die genoeg heeft van de vrouwonvriendelijke samenleving van toen.

De film confronteert je met een reeks morele dilemma’s en zadelt je op met een gevoel van ongemak.

La ragazza del futuro
Regie: Marta Savina
Italië, 2022

Woensdag 13 maart om 15 en 20 u in cc Zwaneberg, Heist o/d Berg

Over Steven Van Raemdonck 227 Artikelen
Steven Van Raemdonck is één van de oprichters van Taste Italy vzw, en neemt de voorzittersfunctie van de vereniging waar.