Prachtig Piemonte: het uur van Vermouth

Samen met Valle d’Aosta grenst Piemonte in het noorden aan Zwitserland en Frankrijk. Voor ons als inwoners van de lage landen is het daardoor vaak de toegangspoort voor ons favoriete land, Italië. Ontdek samen met Taste Italy enkele mooie plekken in Piemonte. 

Tussen geschiedenis en traditie

Vermouth is niet zomaar een product. Het is een ritueel, een unieke ervaring. Een gastronomisch genot en tegelijkertijd een educatieve gelegenheid om deze wijnsoort te ontdekken. Vermouth is een gearomatiseerde wijn die verscheen in de late jaren 1700 aan het hof van Savoye en in de werkplaatsen van likeurmakers in de omgeving van Turijn. Halverwege de 18e eeuw was het al bekend in Europa en van Amerika tot in Azië. Vandaag wordt het geëxporteerd naar meer dan 82 landen landen in de wereld, met een gecontroleerde toeleveringsketen en een strikte productiespecificatie voor de bescherming ervan.

Volgens de overlevering was het Antonio Benedetto Carpano die voor het eerst vermout bereidde in Turijn en verkocht. Hij opende in 1786 een winkel onder de gallerijen van Piazza Castello. Vermout werd toen gemaakt op basis van witte muskaatwijn waar een reeks kruiden werden aan toegevoegd.

Concurrentie kwam er al snel, en elke fabrikant had zijn eigen mix van kruiden. In die tijd waren er ruim dertig verschillende fabrikanten met angstvallig geheimgehouden recepten. Suiker was er zeker eentje van, want het drankje moest een zoete smaak hebben. Het alcoholpercentagebedroeg tussen 16 en 18 promille. Carpano’s zaak bleef bestaan tot 1916. Hij was het die de beroemde ‘Punt e mes’ (punto e mezzo) maakte, een bittere variant op de klassieke vermouth door de toevoeging van kina. De naam (punt en een half) verwijst naar een beurskoersstijging van anderhalve punt. Maar je kunt het ook beschouwen als een verwijzing naar de smaak: 1 punt zoet, een half punt bitter.

We verwezen al naar de concurrentie die Carpano kreeg voor zijn drankje. Niet hij maar de gebroeders Cora leverden de vermout voor het koninklijk hof van Carlo Alberto di Savoia, koning van Sardinië. In de eerste helft van de 19de eeuw begonnen de gebroeders Francesco en Giacomo Cinzano met het produceren van hun vermout. Zij zorgden voor de wereldwijde doorbraak van vermouth dankzij hun Cinzano.  Al vóór 1816 hadden zij een zaak aan de huidige Via Garibaldi.

We kunnen niet aan vermouth voorbij zonder ook de naam van Martini & Rossi te vermelden. Dit 19e eeuwse bedrijf komt oorspronkelijk uit Chieri, in het zuidoosten van Turijn. Eén van de stichters van het bedrijf was Teofilo Rossi (1865-1927), die burgemeester van Turijn was en drijvende kracht achter de Wereldtentoonstelling van 1911. Er bestaat overigens een Museo Martini dat je vindt aan Piazza Luigi Rossi 2 in Chieri.

Proeverij

Er bestaan 5 verschillende verschillende soorten vermouth: Extra-Dry, Dry, Wit, Amber, Rood. Vermouth wordt in principe koud geserveerd, met of zonder ijs, met citroen- of sinaasappelschil. Vermouth kun je puur drinken of in een cocktail.  Ideaal begeleid je de echte Vermouth di Torino met gerechten uit de typische Piemontese keuken. Daaronder kazen en vleeswaren, ansjovis en tomini al verde, huzarensalade, kalfsvlees in tonijnsaus en vlees all’albese, paprika in bagna grissini… tot hazelnoten en gianduiotti. Heerlijk!

Over Steven Van Raemdonck 230 Artikelen
Steven Van Raemdonck is één van de oprichters van Taste Italy vzw, en neemt de voorzittersfunctie van de vereniging waar.

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten