Buonissimo appetito! 82: Ceci rossi all’ arancia

In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!

 

Niveau: gemiddeld
Personen: 4
Tijd: 60 minuten
Oorsprong: Abruzzo (Navelli)

De rode look uit Sulmona heeft een intens aroma dat ze aan haar hoge gehalte allicine en essentiële oliën in haar bollen dankt. Deze lookvariëteit stimuleert de antiseptische werking van het lichaam en heeft een bloeddruk verlagend effect, en dit zowel voor de minimale als voor de maximale bloedwaarden. Zoals voor alle looksoorten is ze een effectief  antibioticum. Ze werd opgenomen in de lijst van agroalimentaire tradizionele gerechten van Abruzzo (PAT) en in de Slowfoodfondatie.

Dat geld ook voor de rode kikkererwten uit Navelli. Die mogen ook pronken met deze twee keuringsmerken. Deze rode kikkererwten hebben een hardere schil dan de witte, ze zijn bloemiger en smaakvoller. Ze vragen ook een langere garingstijd. In Abruzzo is traditie om deze bonen te gebruiken voor het kerstmaal.

Dit gerecht wordt u niet alleen aangeboden omdat het zo voedzaam is. We menen u een gezonde en heilzame maaltijd aan te bieden omdat het gerecht aan alle vereisten beantwoordt om zo gecatalogeerd te worden.  Hopelijk kan u ervan genieten.

Wat heb je nodig?

  • 500 gr rode kikkererwten van Navelli
  • Een teentje rode knoflook uit Sulmona
  • 6 à 7 blaadjes salie
  • 1 takje rozemarijn
  • De schil van één sinaasappel
  • Zout
  • Peper
  • Olie

Bereiding

Leg de kikkererwten de avond ervoor te weken in water waar een handvol zout aan toegevoegd is.

Spoel ze de volgende ochtend grondig uit en kook ze. Doe je dit met een hogedrukketel dan is dit in 30 minuten geklaard. Met een gewone klassieke pan duurt dit dubbel zo lang en heb je hier 60 minuten voor nodig. Doe er voldoende kokend water bij zodat ze de hele kooktijd in water ondergedompeld zijn. Ondertussen bereiden we de dressing.

Ontvel de ajuin. Verwijder het hartje van de look zodat hij betere verteerd wordt. Was de salie, de rozemarijn en de sinaasappel. Hak de salie, de look en de rozemarijn heel erg fijn. Voeg de olie, het zout, de peper en de geraspte sinaasappelschil. Klop met een vork krachtig alle deze ingrediënten goed onder elkaar.

Als de kikkererwten klaar zijn gieten we ze af en deponeren ze in een kom waar we de dressing overheen gieten. Ze worden warm opgediend.

 

Welke wijn?

In het algemeen gaan kikkererwten, zoals de meeste peulvruchten, vanwege hun meestal zoete smaak als gevolg van een hoog koolhydraatgehalte, zeer goed samen met frisse of bruisende wijnen. Daarom zijn witte, rosé, mousserende of bruisende wijnen goede keuzes. Voor een Abruzzese wijn verwijzen we naar een Trebbiano, Passerina of Pecorino.

 

Schrijf GRATIS in als Italofan!
Schrijf GRATIS in als Italofan!

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten