In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!
Niveau: moeilijk
Personen: 4
Tijd: 20min voorbereiding + 2 uur oven
Oorsprong: Veneto
Sopa coada is een traditioneel recept uit de Veneto, uit Treviso om precies te zijn.
Zoals de meeste traditionele gerechten, heeft het zijn wortels in de boerenkeuken, de bereiding gebeurt heel langzaam op het fornuis, uren … misschien zelfs eeuwen.
Sopa coada of Zuppa covata, is een recept uit de arme keuken op basis van restjes brood, groenten, bouillon en duif.
Wat heb je nodig?
- 4 duiven
- 8 sneetjes oud brood
- 1 selder
- 2 wortelen
- 1 ui
- 2 liter vleesbouillon
- boter
- Parmezaanse kaas
- een glas witte wijn
Bereiding
Hak selder, wortelen en ui fijn en fruit ze in een beetje boter, in een grote kookpot waarin de vier duiven passen. Voeg de doormidden gesneden duiven toe, kruid met peper en zout, voeg wijn toe en stoof ze aan, breng aan de kook met een pollepel bouillon.
Eenmaal gekookt, haal de duiven eruit en laat afkoelen, verwijder het vlees van de beenderen met je handen. Reduceer de saus op laag vuur zonder ze te laten aanbranden.
In een pan wordt het brood met boter en zout geroosterd.
Leg in een lichtjes ingevette ovenschotel een laag brood, het vlees van de duiven, weer een laag brood en de gereduceerde saus. Overgiet met bouillon tot alles onder staat.
Bedek met aluminiumfolie en bak in de heteluchtoven op 130° gedurende 2 uren of 90 minuten op 150°.
Haal de aluminiumfolie eraf, bestrooi met de Parmezaanse kaas, leg er een paar nootjes boter op en plaats een vijftal minuten onder de gril.
Heel warm opdienen met een kom kokende bouillon erbij.
Welke wijn?
Dit gerecht cimbineert men vaak met een lichte witte wijn, uiteraard uit de regio Veneto. We denken aan een Garganega of een Chardonnay. Wie liever rood heeft, kan opteren voor een Raboso Piave.