In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!
Niveau: gemakkelijk
Personen: 6
Tijd: 40 minuten
Oorsprong: Calabria
Wat heb je nodig?
- 450 gr ziti
- 80 gr geraspte kaas
- zout
- 700 gr kerstomaatjes
- 150 gr tonijn in olie
- 3 gezouten ansjovissen
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- gehakte peterselie
- oregano
- olijfolie
- peper
Bereiding
Ontzout de ansjovissen onder lopend water en verwijder de graten. Verdeel elke ansjovis in twee filets.
Verwarm in een pan twee eetlepels olijfolie. Breng ze lichtjes op smaak met fijngehakte ui en een volledige teen look, die je verwijdert
zodra hij goud kleurt.
Doe in een kookpot: de ansjovisfilets, de gepelde kerstomaatjes (in vier gesneden), oregano, een snuifje peper van de molen. Zet er een deksel op en laat dat gedurende vijftien minuten koken.
Voeg de goed uitgelekte en zorgvuldig verbrokkelde tonijn tegen het einde van de kooktijd toe. Laat de pasta in een grote pot gezouten water koken. Verspreid de pasta over uw dienbord. Overgiet ze met de saus, de geraspte kaas en de gehakte peterselie.
Welke wijn?
Een jonge, fruitige rode wijn met kruidige tonen en zilte hints en met zachte tannines, is een goede match. Uitstekende wijnen uit Campanië en Sicilië, zoals een Ischia Rosso of Cerasuolo di Vittoria gaan er zeer goed bij. Een Rossese di Dolceacqua uit Ligurië, Chianti Colline Pisane of Chianti Montespertoli uit Toscane en een Dolcetto di Ovada uit Piemonte zijn ook perfect om dit gerecht te begeleiden.
Liefhebbers van roséwijnen kunnen een Etna Rosato, een Cerasuolo d’Abruzzo of een Bardolino Chiaretto als begeleider serveren.