In deze rubriek brengen we u op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!
Niveau: makkelijk
Personen: 4
Tijd: 1 uur
Oorsprong: Milano (Lombardia)
Gehaktballetjes gewikkeld in savooikool zijn een typisch recept uit Milaan. De gehaktballen, oorspronkelijk de restjes van het gebraad van de vorige dagen, worden op smaak gebracht met worst of spek en vervolgens verpakt in een roulade van een savooiekoolblad. Om dit gerecht compleet te maken moet de saus die zich langzaam vormt aan het eind van het koken ook goed bereid zijn met wijn, vleesbouillon en de aroma’s die vrijkomen bij het koken van de roulade. Echt lekker.
Wat heb je nodig?
- 8 savooikoolbladeren
- 200 g geroosterd varkensvlees of kalfsvlees
- 1 worst
- 1 ei
- ½ glas droge witte wijn
- 1 liter vleesbouillon
- 1 ui
- 40 g Parmezaanse kaas
- 1 bos peterselie
- 50 g oudbakken brood
- Boter
- Peper en zout
Bereiding
Neem de savooikoolbladeren en nadat je ze goed gewassen hebt, blancheer je ze een paar minuten in vooraf gezouten kokend water. Kook ze 4-5 minuten om ze zacht te maken en haal ze dan uit het kokende water en laat ze drogen op keukenrol of schone doek.
Neem het oudbakken brood en nadat je het in stukken hebt gebroken, doe je de stukken in een kom. Vul de kom met water en laat het langzaam weken. Als het goed geweekt is, giet je het water af, knijp je het uit en verkruimel je het. Verwijder de hardere delen zoals de korst.
Neem de plakjes overgebleven braadvlees en hak het fijn door het door een vleesmolen te halen. Verzamel het gehakt in een kom, voeg een ontvelde en verkruimelde worst toe. Voeg vervolgens een heel ei, geraspte Parmezaanse kaas, geweekt en verkruimeld brood en fijngehakte peterselieblaadjes toe. Voeg een beetje zout toe en meng alles goed door elkaar. Meng tot je een homogeen mengsel krijgt.
Neem het deeg en verdeel het in 8 porties en maak er met je handen gehaktballetjes van. Leg de gehaktballetjes in het midden van elk koolblad en rol ze op. Maak de rolletjes vast met tandenstokers.
Neem een pan en smelt er een flinke klont boter in. Voeg een halve gesnipperde ui toe en leg de koolgehaktballetjes erin en bak ze goed bruin in de gesmolten boter. Als ze goed gekruid zijn, blus af met een half glas witte wijn. Laat de wijn verdampen en laat dan verder koken op laag vuur, waarbij je een paar lepels bouillon toevoegt. Houd de rolletjes vochtig tijdens het koken.
Laat na ongeveer 20 minuten de bouillon inkoken en zet dan het vuur uit.
Serveer elk twee koolballetjes en besprenkel met een lepel met het kookvocht. Geef er eventueel wat polenta bij als bijgerecht.
Welke wijn?
Als we savooikool eten in combinatie met vlees, dan denken we aan een rode wijn met paarse tinten: Nero d’Avola. Deze wijn heeft een breed en elegant boeket en een zoete aanzet in de mond, met een fruitige, harmonieuze, lange en aanhoudende afdronk.