Iedereen in zijn nopjes met polenta.
De polenta komt van ver.
Een verre voorloper van de polenta komt van de Etrusken: een uitgekookte, voedzame, dikke brij van speltmeel waarmee de Romeinse legioenen de wereld hebben veroverd.
Met Christoffel Columbus komt de maïs naar Europa. De polenta met maïsmeel zoals we ze vandaag kennen boekt succes als palenta in Zwitserland en Oostenrijk, mamaliga in Roemenië, pulenta in Bulgarije.
In de jaren 1700 wordt er in Pisa zelfs een ‘Academie van de polenta-eters’ opgericht. Een eeuw later heb je in Parijs de ‘Club van de polenta’. Beroemde artiesten zoals Edgar Degas, Emile Zola en Edmond de Goncourt reciteerden en dineerden er… en deden de polenta eer aan met het motto “Eerst voor het Vaderland, daarna voor de polenta”.
Polenta eten en je goed voelen.
Nu is polenta in Italië al lang niet meer het eten van de boeren en de arme mensen. Het is een gastronomische specialiteit die vooral in Noord-Italië op tafel komt.
Polenta is energetisch, zuiverend, kalmerend en bestrijdt de cholesterol.
Volgens een eminente farmacoloog van de Universiteit van Milaan versterkt ze zelfs het seksueel verlangen door de serotonine te verlagen en de dopamine in ons organisme te verhogen. Het effect zou verminderen als je ze met sausen, vlees, peulvruchten of kaas eet. Maar wie weerstaat aan polentahapjes met dipsausjes, polentaschelpen met vis of kaaspolenta met bospaddenstoelen?
Van de pot naar de borden.
Polenta koken was vroeger een kunst en een zwaar werk: je moest ze minstens een uur lang in koperen ketels boven een open uur koken en alsmaar roeren. Vandaag is het heel wat gemakkelijker met een geselecteerd gestoomd maïsmeel dat minder tijd en moeite vraagt. Wel voortdurend roeren en de polenta niet op haar eentje laten pruttelen.
Schenk hierbij een Vino Novello Falò, Lungarotti IGT 2018, een jonge rood paarse Vino Novello, de Italiaanse Beaujolais primeur, met een fruitige smaak, frisse zuren en de naam Falò die doet denken aan een kampvuur in de herfst.
Dit jaar op de markt sinds 6 november.
Polenta op tafel in het schilderij van de achttiende-eeuwse Venetiaanse schilder Pietro Longhi.