Een mozzarella die je verrast

Mozzarella in carrozza , het is een eenvoudig populair gerecht, dat traditioneel bereid wordt met oudbakken brood en mozzarella, de alom gekende Italiaanse verse kaas die op het eerste zicht niet veel smaak heeft maar die al snel iedereen verovert.

De “mozzarella in de koets” haalt zijn inspiratie uit de eerste zeven kilometers van de Italiaanse spoorweg tussen Napels en Portici, ingehuldigd op 3 oktober 1839 in aanwezigheid van Koning Ferdinando II van het Koninkrijk der Beide Siciliën. Deze eerste treinreis duurde welgeteld negen en een halve minuut en in dezelfde tijd kun je een plakje mozzarella gedragen door een koets van twee sneetjes brood omtoveren in een heerlijke snack.

De originele Napolitaanse versie is alleen met brood en mozzarella maar in Rome maken ze het recept ook met ansjovisjes en gekookte ham. Tussen twee sneetjes brood leg je enkele plakjes mozzarella en een paar ansjovisjes ofwel een plakje gekookte ham, je draait deze sandwich door de bloem en een mengsel van opgeklopte eieren, melk, peper en zout. Voorzichtig een minuut de pan in met hete olie en de goudbruine “mozzarella in de koets” staat klaar om te vertrekken.

Supplì al telefono. In Rome kun je niet voorbij een pizzeria stappen zonder een supplì te proeven, een typische Romeinse “rijstkroket aan de telefoon”. De echte supplì, naar het Franse woord surprise, zit in hun hart: een smeltend brokje mozzarella dat spint zoals een telefoonsnoer. Het is een verrassend lekker hapje, waarvoor de Romeinen meestal een overschot van risotto met ragout gebruiken; een klassiek voorgerechtje bij een pizza.

Schenk hierbij: een koele, droge witte wijn, zoals de fruitige Frascati DOC, die, volgens verhalen uit de volksmond, de kerkvaders Innocentius X en Clemens X in de zeventiende eeuw uit de fonteinen van Rome lieten stromen tijdens de pauselijke banketten.

Over D.J. Bruggeman 148 Artikelen
D.J. Bruggeman is geboren in Antwerpen en heeft een master in moderne talen. Sinds vele jaren woont ze in Rome waar ze gewerkt heeft als journalist-documentarist en language coach. Ze houdt van culinaire wandelingen, is lid van de Italiaanse Sommelier Association en met het motto Travel-Eat-Drink & Write neemt ze de lezers mee op een boeiende reis tussen intriges, wijnen en spijzen. Auteur van de culinaire thriller"De wijn van Clemens".

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten