Mozzarella in carrozza , het is een eenvoudig populair gerecht, dat traditioneel bereid wordt met oudbakken brood en mozzarella, de alom gekende Italiaanse verse kaas die op het eerste zicht niet veel smaak heeft maar die al snel iedereen verovert.
De “mozzarella in de koets” haalt zijn inspiratie uit de eerste zeven kilometers van de Italiaanse spoorweg tussen Napels en Portici, ingehuldigd op 3 oktober 1839 in aanwezigheid van Koning Ferdinando II van het Koninkrijk der Beide Siciliën. Deze eerste treinreis duurde welgeteld negen en een halve minuut en in dezelfde tijd kun je een plakje mozzarella gedragen door een koets van twee sneetjes brood omtoveren in een heerlijke snack.
De originele Napolitaanse versie is alleen met brood en mozzarella maar in Rome maken ze het recept ook met ansjovisjes en gekookte ham. Tussen twee sneetjes brood leg je enkele plakjes mozzarella en een paar ansjovisjes ofwel een plakje gekookte ham, je draait deze sandwich door de bloem en een mengsel van opgeklopte eieren, melk, peper en zout. Voorzichtig een minuut de pan in met hete olie en de goudbruine “mozzarella in de koets” staat klaar om te vertrekken.
Supplì al telefono. In Rome kun je niet voorbij een pizzeria stappen zonder een supplì te proeven, een typische Romeinse “rijstkroket aan de telefoon”. De echte supplì, naar het Franse woord surprise, zit in hun hart: een smeltend brokje mozzarella dat spint zoals een telefoonsnoer. Het is een verrassend lekker hapje, waarvoor de Romeinen meestal een overschot van risotto met ragout gebruiken; een klassiek voorgerechtje bij een pizza.
Schenk hierbij: een koele, droge witte wijn, zoals de fruitige Frascati DOC, die, volgens verhalen uit de volksmond, de kerkvaders Innocentius X en Clemens X in de zeventiende eeuw uit de fonteinen van Rome lieten stromen tijdens de pauselijke banketten.