Smaken en geuren uit regio Trieste

Typisch beeld van het landschap in de Carso

De keuken van Triëste, met zijn natuurlijke Slavische invloeden en te samen met Oostenrijks-Hongaarse recepten, is samengesteld uit oosterse suggesties vermengd met die van de eenvoudige boerenkeuken.

Het Karstplateau (Carso in Italiaans), ogenschijnlijk onherbergzaam en kaal, vertoont tal van prachtige verrassingen. De gewaardeerde wijnproductie is gebaseerd op inheemse druivensoorten, zoals de bekende Terrano of de verfijnde Glera. Deze verbouwt men op kleine terrassen waar de karstheuvels uitkijken over de Adriatische Zee.

Olijfolie

Ook de olijfbomen van Triëste groeien met uitzicht op zee. Daaruit wint men de gecertificeerde DOP extra vierge olijfolie, de Tergeste. Andere uitstekende lokale producten zijn karakteristieke kazen zoals Tabor of Monte Re, verschillende soorten honing en de smaakvolle en rauwe ham. Deze wordt gekruid en op smaak gebracht met knoflook, laurierblaadjes en rozemarijn.

Tot de typische gerechten behoren onder meer de jota, een soep van zuurkool en bonen. Hun gekookte ham met  kren (mierikswortel) is een echte must uit Trieste. Men serveert ze warm en met de hand gesneden. Probeer zeker de fritole col’anima, van binnen gevuld met ansjovis, de gnocchi de susini (zoet) en de chifeleti, gemaakt van gefrituurde aardappelpuree. La repa is een raap die aangezuurd werd in de draf van Terrano-wijn.

Jota, lokale soep

In de trattoria’s vinden we op het menu  goulasch en sardoni in savôr (sardientjes in ui en azijn, is van Venetiaanse oorsprong).  Kabeljauw en lamsvlees uit Istrië serveert men er ook veel, wat getuigt van het gemengde erfgoed van de stad. De lo strucolo de pomi (appelstrudel) is een hoofdbestanddeel op de menu’s uit de provincie (uit de keuken van de   Oostenrijkers).

Zoetigheden

Andere typische zoetigheden zijn de putizza en de presnitz.  Die laatste zijn broodjes van gerezen deeg die als vulling walnoten, amandelen, rozijnen en pijnboompitten kunnen bevatten). Dan is er de pinza, een paascake zonder vulling, de tuinbonen uit Trieste gewikkeld in een deeg op basis van witte amandelen,  de struklj (walnotenstrudel gewikkeld in een doek en gekookt) en de palacinke (pannenkoeken met een jam- of chocoladevulling).

Tenslotte zijn er overal intense aroma’s van koffie te ruiken. De koffie produceert men in Triëste en heeft, door de geschiedenis heen, een heel sterke invloed gehad op de culturele gewoonten van de stad.

Ingrid Claes, studente Italiaans CLT Leuven

 

 

 

Over Steven Van Raemdonck 263 Artikelen
Steven Van Raemdonck is één van de oprichters van Taste Italy vzw, en neemt de voorzittersfunctie van de vereniging waar.

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten