
Gelegen tussen de idyllische landschappen en aan de voet van de berg Gran Sasso kom je de stad Teramo tegen, de hoofdstad van de gelijknamige provincie in Abruzzo. Het is een van de mooiste steden van de streek, en kent daarnaast een belangrijke antieke oorsprong. Een wandeling doorheen Teramo is als een tijdreis verrijkt met historische monumenten en verhalen, maar ook Romeinse vondsten en kunstwerken.
Teramo heeft niet altijd Teramo geheten. De Romeinen gaven de stad destijds de naam “Interamnia”. Dat betekent in dit geval letterlijk “tussen de rivieren”, meer bepaald de rivieren Vezzola en Tordino. “Interamnia” staat ook voor een planetoïde in een baan om de zon.
Symbolisch gezien is Teramo een plaats in een baan om het verleden. De stad werd opgebouwd door de Romeinen, en beleefde haar hoogtepunt in die tijd. Overal zie je er de overblijfselen van hun aanwezigheid, van het theater, het amfitheater en enkele Romeinse villa’s.
In 2019 ontdekte men nog per toeval een skelet uit het vijfde millennium voor Christus, wat doet uitschijnen dat Teramo nog ouder is dan eerst gedacht en misschien zelfs een van de oudste steden van Italië is. Een authentiekere Italiaanse beleving dan in Teramo kan dus bijna niet.

Historische en belangrijke gebouwen
Heel wat belangrijke monumenten kleuren er het straatbeeld. De aanwezigheid van het voormalige “Interamnia” voel je er op elke hoek, waarachter ook telkens een verhaal schuilt. Aan de Giardini dei Tigli leer je interessante geschiedkundige figuren van Abruzzo kennen, aan Piazza Sant’Anna en de kerk van Sant’Anna kom je meer te weten over de Romeinse geschiedenis. De middeleeuwse kathedraal San Berardo valt op, net als het Museo Civico gelegen naast het stadspark waar je verschillende werken van plaatselijke kunstenaars kan bewonderen. Als je van kastelen houdt, ben je in Teramo ook aan het juiste adres. Zo zijn er de middeleeuwse Castello della Monica en de omliggende Borgo.
Het meest populaire plein, la Piazza Martiri della Libertà, is het kloppende hart van Teramo. Historische en belangrijke gebouwen omringen het plein, waar ook veel evenementen georganiseerd worden. Tijdens kerst dan weer staat het er vol met kerstkraampjes. Enkele religieuze gebouwen eisen ook hun plek op in de stad, zoals de Duomo of basiliek van Santa Maria Assunta en de Paliotto di Nicola da Guardiagrele. De pittoreske straatjes en huizen stralen, met op de achtergrond de mooie groene bergen en een prachtig uitzicht op de omliggende Apennijnen en Adriatische Zee. Voor natuurliefhebbers is Teramo dus ook zeker een ideale reisbestemming.
Overheerlijke wijnen
De bergen en heuvels die Teramo omringen, zijn ook waar je de wijn- en olijfgaarden van de hoogste kwaliteit vindt. Abruzzo staat tenslotte bekend om haar overheerlijke wijnen. Die kan je proeven in de verschillende gezellige restaurantjes in Teramo, waar je ook heel lekker kan gaan eten nadat je bent gaan shoppen, bijvoorbeeld. Elke zaterdagochtend kan je gaan snuisteren op de plaatselijke markt, die verspreid ligt over de hele stad. De Corso San Giorgio, Via Nazario Sauro, Corso de Michetti, Corso San Giorgio en Via Vincenzo Cerulli zijn dé places to be om leuke spullen, kleding en schoenen te vinden.
Afscheid nemen van de winter
Na het shoppen, is er geen betere manier om te ontspannen dan te genieten van een heerlijk Italiaans gerecht. Enkele typische gerechten van Teramo en Abruzzo: Virtû Teramane, Tacchino Alla Canzanese, Timballo Abruzzese, Agnello con i peperoni, Cannelloni all’abruzzese, Cavatielli all’uso di Teramo, Coniglio con le lumache, Cozze allo zafferano, Parrozzo, Nevole, Scrippelle Mbusse, Timballo alla Teramana en Mazzarelle. En natuurlijk, maar dat geldt voor heel Abruzzo, Arrosticini en heerlijke Pecorino-kazen.
Veel pasta, dus. De Romeinen aten in het toenmalige “Interamnia” vooral veel brood, bonen en linzen. Dat waren de basisbestanddelen van de dagelijkse maaltijden. Er werd niet zoveel vis of vlees gegeten. De pasta was nog niet uitgevonden. Er was nog geen sprake van de Mediterraanse keuken zoals we die nu kennen. Nu zijn pastagerechten het meest populair, in Teramo maar ook in heel Italië.
Een van de bekendste gerechten, specifiek in Teramo, is Virtû Teramana. Dat is een soort minestrone op basis van bonen, kikkererwten en linzen samen met verse groenten en kruiden. Achter dit gerecht schuilt een hele traditie in Teramo: namelijk het afscheid nemen van de winter begin mei door een grote schoonmaak te houden in de voorraadkast. De Virtû wordt dan gemaakt met de overgebleven bonen, kikkererwten en linzen uit die voorraadkast. En vergeet uiteraard niet de pasta op het laatste moment.
Snaren van een gitaar
Een ander bekend pastagerecht is ook Chitarrina alla Teramana. “Chitarra” is dé typische pastavorm van Abruzzo, maar is ook de letterlijke vertaling van “gitaar”. Ze wordt dan ook gekenmerkt door haar rechthoekige vorm, die doet denken aan de snaren van een gitaar. Je kan de chitarra combineren met zowel witte als rode sauzen. De “chitarrina” is een dunnere vorm van deze traditionele pasta en wordt meestal gebruikt met vis, maar is ook geschikt met vlees. De inwoners van Teramo bereiden het klassiek op basis van tomatensaus en vleesballetjes. Eén ding is zeker: in Teramo verhonger je niet! Je maag zal je er vullen, maar ook je hoofd, met de rijke geschiedenis en Romeinse verhalen.
Recept Chitarrina alla Teramana (voor 4 personen)
Ingrediënten
Voor de saus
- 400 gram pasta alla chitarra
- 2 liter tomatenpuree
- 1 wortel
- 1 selderstengel
- 1 teentje look
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- zout
Voor de vleesballetjes
- 300 gram gemengd gehakt
- 1 ei
- 100 gram geraspte pecorinokaas
- zout
- zwarte peper
- 7 eetlepels extra vierge olijfolie
Start met de voorbereiding van de saus. Verhit in een grote pan de olijfolie en bak hierin de look, de ui en de wortel goudbruin. Doe er vervolgens de tomatensaus bij en breng op smaak met een snuifje zout. Laat de saus gedurende één uur zachtjes koken en roer af en toe. In de tussentijd kan je overgaan naar de vleesballetjes. Neem hiervoor een grote kom en doe hierin het vlees, het ei, 3 eetlepels olijfolie, zout en peper, en kneed het geleed met je handen tot je een stevig mengsel krijgt. Vorm vervolgens heel kleine vleesballetjes en bak ze gedurende 2 à 3 minuten lichtjes bruin in een pan met wat olijfolie. Doe deze daarna bij de saus en laat het geheel zachtjes koken gedurende 20 minuten. Kook in de tussentijd de pasta al dente in gezouten water, giet af en doe er de saus bij. Serveer met enkele blaadjes basilicum en geraspte pecorinokaas. Je zal er ongetwijfeld van smullen!