Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de beroemde componist Giacomo Puccini overleed (* Lucca 22-12-1858 – † Brussel 29-11-1924). In een reeks artikels gaan we dieper in op de persoon Puccini en belichten we enkele van zijn beroemdste opera’s.
Madama Butterfly
Libretto van Guiseppe Giacosa en Luigi Illica, naar John Luther Long en David Belasco. Japanse tragedie,.Opera in 3 aktes.
Plaats en tijd. Nagasaki, rond 1900 (akte II en III drie jaar later 1903)
Première. Eerste versie. (2 aktes) Milaan (Teatro alla Scala) op 17-02-1904.
Première. Tweede versie. Brescia (Teatro Grande) op 28-05-1904.
Première. Definitieve versie. Parijs (opéra Comique) op 28-12-1906.
In 1900 begon Puccini aan Madama Butterfly, na een toneelstuk van het verhaal in London gezien te hebben. Zijn auto-ongeluk in 1903 vertraagde echter het compositieproces. Daardoor was er weinig tijd voor de repetities waarmee de opera niet op punt stond. De première in Milaan in 1904 liep dan ook uit op een fiasco. De opera werd door de critici zeer slecht gesmaakt – die kritiek was grotendeels georkestreerd door rivalen van Puccini. Na enkele revisies werd het een paar maanden later opnieuw uitgevoerd in Brescia. Dit loonde, want het succes was zo groot dat de opera wereldberoemd werd.
Inhoud
We zijn in Nagasaki, Japan, omstreeks het jaar 1900. Cio-Cio-San, liefkozend ‘Butterfly’ genoemd, is geisha geworden nadat haar familie in armoede is vervallen. Huwelijksbemiddelaar Goro koppelt haar
aan Pinkerton, een Amerikaanse marine- officier die in Nagasaki is gestationeerd.
Tijdens de huwelijksceremonie wordt ze door haar familie verstoten omdat ze haar voorvaderlijke religie heeft afgezworen door Pinkertons geloof aan te nemen. Ze heeft zo haar voorvaderen tot schande gemaakt. Na hun huwelijk beleven Pinkerton en Cio-Cio-San enkele passionele nachten, maar dan verdwijnt hij plotseling. Hij weet niet dat Cio-Cio-San zwanger is van zijn kind.
Pinkerton heeft beloofd om terug te keren, maar uiteindelijk gaan er verschillende jaren voorbij. Butterfly blijft trouw wachten, samen met hun kind dat ondertussen is geboren. Haar meid Suzuki vertelt haar dat ze hem moet vergeten. Ook Goro probeert haar daarvan te overtuigen en wil helpen om haar opnieuw uit te huwelijken. Butterfly blijft echter koppig wachten.
Op een dag brengt de Amerikaanse consul Sharpless een brief naar Butterfly, waarin Pinkerton zijn terugkeer naar Japan aankondigt. Maar hij kan er zich niet toe brengen om haar ook te vertellen dat Pinkerton ondertussen in Amerika is getrouwd met Kate, en zij vergezelt hem naar Japan.
Sharpless, Pinkerton en Kate komen aan bij het huis van een onwetende Butterfly. Kate heeft ermee ingestemd om hun kind op te voeden, maar Cio-Cio-San is nog altijd in de veronderstelling dat Pinkerton voor haar is teruggekomen en voor eeuwig bij haar zal blijven. Wanneer ze beseft dat dat niet zo is en dat haar geduld, trouw en de breuk met haar familie tot niets hebben gediend, stort ze in elkaar. Ze stem erin toe om haar zoon met het koppel mee te geven, maar alleen als Pinkerton hem zelf komt halen. Als ze weer alleen is, snijdt Cio-Cio-San zich de keel over met het hara-kiri-mes van haar vader. Zo zal ze tenminste een eervolle dood sterven. Pinkerton is te laat en Butterfly sterft voor zijn ogen.
Beroemde aria’s
Uiteraard barst ook deze opera van Puccina van de beroemde aria’s. Hieronder kan je luisteren naar de Humming chorus, Viene la sera en Vogliatemi bene.