In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!
Niveau: makkelijk
Personen: 8
Tijd: 30 min voorbereiding + 1u10 baktijd
Oorsprong: Toscane
Cantucci (of cantuccini, biscotti di Prato) zijn typisch Italiaanse amandelkoekjes oorspronkelijk afkomstig uit de provincie Prato in de regio Toscane. De koekjes worden net als beschuit tweemaal gebakken.
Wat heb je nodig?
- 250 gr bloem
- 220 gr bloemsuiker
- 1 koffielepel gist
- 2 eieren
- 100 gr amandelen in hun vel
- 40 gr pijnboompitten
- boter
Bereiding
Leg amandelen en pijnboompitten op een bakplaat en doe ze in oven op 200°. Laat ze in vijf minuten lichtjes roosteren. Haal ze uit de oven, laat afkoelen en halveer de amandelen.
Zeef bloem, suiker en gist en vorm er een kuipje mee waarin je de eieren legt. Kneed nu het deeg goed door en voeg er op het einde de pijnboompitten en de amandelen aan toe.
Als het deeg goed gekneed is, verdeel je het in twee en vorm je van elke helft een rol van om en bij dertig centimeter lengte. Leg de twee rollen op een met boter ingevette bakplaat en schuif ze in een op 200° voorverwarmde oven. Bak ze gaar in ongeveer achttien minuten. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Snij er vervolgens diagonale plakjes van ongeveer 1 cm uit.
Leg de diagonale plakjes terug op de bakplaat en bak ze nu op 130° en gedurende vijfenveertig minuten. Haal de cantuccini uit de oven, laat ze volledig afkoelen en bewaar ze in een met vetvrij papier beklede doos en sluit deze goed.
Dit gerecht serveer je met ijs, pudding of zoete wijn.
Serveer warm.
Welke wijn?
Cantucci worden in Italië geregeld als dessert tezamen met Vin Santo geserveerd, een Toscaanse dessertwijn die wordt gemaakt van ingedroogde druiven. Het is een uitermate geslaagde combinatie.