In deze reeks belichten we allerlei weetjes, eigenaardigheden en opmerkelijke zaken uit het Italiaanse leven en geschiedenis.
De ‘Food and Agriculture Organization’ (FAO) is een gespecialiseerd en onpartijdig agentschap van de Verenigde Naties. Het doel van FAO is om wereldwijd de honger te bestrijden. De FAO, met hoofdzetel in Rome, werkt mee aan de ontwikkeling van plattelandsgebieden en de verbetering van voedselkwaliteit en landbouwproductiviteit in zowel ontwikkelingslanden als in ontwikkelde landen.
Volgens de statistieken in het FAO-rapport is Italië de grootste wijnproducent ter wereld, met een jaarlijkse wijnproductie van 4.796 miljoen ton wijn. Italië gaat daarmee Spanje, Frankrijk en de VS vooraf.
Italiaanse wijn staat wereldwijd bekend om zijn finesse van wereldklasse. Druiven, de belangrijkste ingrediënten bij het maken van wijn, worden lokaal geteeld en het land heeft een ideaal klimaat dat geschikt is voor de druiventeelt.
De binnenlandse wijnconsumptie in Italië is ongeveer 42 liter per hoofd van de bevolking, een bewijs van de populariteit van het product op de lokale markt. De geschiedenis van de wijnproductie in Italië strekt zich duizenden jaren uit, zoals de oude Romeinen commerciële wijnbereiding en grootschalige druiventeelt uitvoerden.