In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!
Niveau: gemiddeld
Personen: reken op 4 bloemen per persoon
Tijd: 80 minuten
Oorsprong: Liguria
Pompoengerechten worden meestal in beslag gedompeld en gefrituurd. Dat maakt ze erg lekker. Dit is een lichtere versie dat in de oven gebakken wordt en enkel gekruid is met een dun straaltje olie.
Pompoenbloemen moeten dadelijk na aankoop verbruikt worden. De versheid bepaal je aan de hand van het uitzicht ervan: een verse bloem is gezwollen en zonder de typische krullen die enkele dagen na de pluk verschijnen. De pluk is in juni en juli: handig om te weten als je seizoengericht wilt koken en eten. Was de bloempjes heel voorzichtig aan de buitenzijde.
Wat heb je nodig?
- 16 pompoenbloemen
- 500 gr witte aardappelen
- 70 gr geraspte Parmezaanse kaas
- 1 klein teentje knoflook
- 1 bosje basilicum
- 2 eieren
- Olijfolie extra vergine
- muskaatnoot
- zout
Bereiding
Zet de gewassen aardappelen op in een kookpot met koud water. Laat ze ongeveer 40 minuten zachtjes koken (te rekenen vanaf het kookpunt). Prik er met een scherp mes in om de gaarheid te controleren. Haal ze uit het water, laat ze afkoelen en schil ze. Plet je ze met een stamper en voeg er 50 gram Parmezaanse kaas, wat zout, muskaatnoot en de eieren bij. Verwijder van het gepelde teentje look de harde kern en plet hem met een lookpers tot moes en doe hem bij de puree. Strooi er nog 5 à 6 gescheurde basilicumblaadjes in. Meng goed door elkaar en doe alles in een spuitzak.
Schil de pompoenbloemen: verwijder de stamper en de stam, was en droog ze voorzichtig. Vul de bloemen met de puree en schik ze zorgvuldig op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Als alle bloemen klaar liggen op de bakplaat besprenkel je ze met een heel fijn straaltje olie. Nu nog de resterende Parmezaanse kaas erover en ze zijn klaar om 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden gebakken te worden.
Welke wijn?
Gebakken courgettebloemen: dit gerecht gaat goed samen met een lichte witte wijn, zelfs met bubbels. Vooral witte wijnen uit Lazio, Oltrepo Pavese of Liguria passen er goed bij.