Italië is gezegend met een enorme variëteit aan druivenrassen
Italië is al sinds enkele jaren het grootste wijnproducerende land ter wereld. Niet alleen dat, Italië heeft ook het grootste aantal autochtone druivensoorten ter wereld. Naar schatting zouden er meer dan 2000 soorten druiven zijn. Let wel, de bekende wijn-bijbel van Jancisrobinson.com houdt het bij ‘amper’ 377 verschillende variëteiten, terwijl het Italiaanse Nationale Register van Druivensoorten gewag maakt van 589 verschillende variëteiten. Ze houden beiden echter geen rekening met de verschillende klonen per ras. Zo bestaan er van de meest gecultiveerde druif, de Sangiovese, alleen al meer dan 100 ondersoorten.
Deze grote diversiteit is uniek in de wereld. Italië heeft dus meer druivensoorten dan Frankrijk, Spanje en Griekenland samen, de landen met de op Italië na meeste druivensoorten. Naar schatting wordt er in de wereld van ongeveer 1.370 verschillende druivensoorten wijn gemaakt. Dat betekent dus – als we rekening houden met de 589 variëteiten van het Italiaanse register – dat Italië op zich bijna de helft voor haar rekening neemt. Dat is buitengewoon indrukwekkend.
Het is trouwens niet zo dat er van al die soorten maar een paar flessen worden gemaakt, ze worden vrij intensief geteeld.
Liefde voor gastronomie en traditie
Die veelzijdigheid komt uiteraard voort uit de grote liefde van de Italianen voor gastronomie, traditie en lokale wijnen. Dat maakt ook dat internationaal populaire druivensoorten zoals merlot, chardonnay of cabernet sauvignon een veel minder prominente rol spelen in Italië dan in de meeste andere wijnlanden. Italiaanse instanties zorgen er tevens voor dat de verscheidenheid in de wijnbouw behouden blijft en zelfs nog toeneemt. Zo moedigen de lokale besturen de wijnproducenten aan om bedreigde druivensoorten terug te cultiveren.
Dit zorgt er voor dat onbekende druivenrassen van uitsterven worden gered om daarna te evolueren tot toonaangevende wijnen. We denken hier revivals van de Pecorino, Arneis, Fiano of Schiava Gentile. Deze interesse voor authentieke druiven blijft groeien bij de internationale wijnliefhebber.
In de jaren ’90 werd er onder impuls van de EU drastisch gesnoeid in het aantal wijngaarden in Europa. De bedoeling was om de overproductie in te tomen en de kwaliteit te verbeteren. Daardoor blijven van de 1,4 miljoen hectare Italiaanse wijngaarden er vandaag nog zo’n 654 duizend hectare over. Nieuwe wijngaarden kunnen slechts aangeplant worden met variëteiten die ingeschreven staan in het Nationale Register van Druivensoorten. De belangrijkste regio’s in aantallen zijn Puglia, Veneto,, Emilia-Romagna, Sicilië en Abruzzo.
De volgende weken gaan we in deze reeks dieper in op de belangrijkste druivenrassen van Italië.