Pane! 12: Valle d’Aosta, pane barbaria

Italië heeft een rijke en diverse culinaire traditie. In deze reeks gaan we dieper in op brood. Ook hier ontdekken we een grote diversiteit in de verschillende regio’s.

 

Pane barbaria, het brood van de barbaren

De naam Pan Barbaria of “barbaars brood” verwijst naar het meel dat gebruikt werd om dit te produceren. De bloem werd verkregen uit berggebieden waar zowel rogge als tarwe werden gezaaid.

De teelt was gemengd om praktische redenen: rogge kan goed tegen kou, maar is niet bestendig tegen wind vanwege zijn lange steel; terwijl tarwe een korte steel heeft en dus het ander plantje goed kan ondersteunen. Het resulterende mengsel had nooit een precieze samenstelling want het was dus afhankelijk van de hoogte en de kenmerken van het land.

Deze bloem werd “barbarita” genoemd, waarmee barbarenbrood werd geproduceerd. De ingrediënten zijn tarwebloem, roggebloem, water, natuurlijke gist en zout. Het gebruik van moedergist maakt de bereiding erg traag, met lange rijstijden.

De smaakkenmerken zijn opmerkelijk: het proeft lichtjes zuur en erg lekker met een hoge luchtvochtigheid en een donkere kleur. De sneetjes zijn geschikt voor het bereiden van croutons want de korst is knapperig en dik terwijl het kruim overvloedig, compact en vochtig is.

Sluit je vandaag nog GRATIS aan als Italofan!

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten