Waarom we panettone moeten eten op 3 februari, de dag van San Biagio

Wie nog een stuk panettone heeft liggen, moet deze vandaag zeker eten.

Het is namelijk 3 februari, de dag die in Milaan gewijd is aan San Biagio, de beschermheilige van de keel. De Ambrosiaanse traditie voorziet het eten van een stukje panettone dat men tijdens de kerstdagen apart houdt.

Waar komt deze Milanese gewoonte vandaan?

De traditie heeft een populaire en niet strikt religieuze oorsprong. De legende gaat over een hebzuchtige monnik genaamd Desiderio en een huisvrouw. Volgens het verhaal begon het allemaal vlak voor Kerstmis toen de huisvrouw een panettone had gemaakt voor haar familie. Om geluk te brengen voor haar familie had ze het plan opgevat om de panettone te laten zegenen door de broeder Desiderio. De broeder, die het misschien te druk had of het zegenen uitstelde om een andere reden, vergat de taart een paar dagen lang. Niettemin was hij zeer gulzig en schrok hij er niet voor terug om beetje bij beetje aan de panettone te knabbelen tot alleen de verpakking overbleef.

Toen de vrouw terugkwam, was het ondertussen al 3 februari en was de panettone al een tijdje opgegeten. De priester liet echter de moed niet zakken en leidde de vrouw naar de hoek waar de wikkel lag, klaar om een excuus te verzinnen voor de verdwijning van de inhoud. Tot zijn verbazing ontdekte hij dat de taart twee keer zo groot was “teruggekomen”. En zo schrijft men deze “bovennatuurlijke” verschijning toe aan San Biagio.

Wie was San Biagio?

Er is dus weinig religieus aan. Volgens de christelijke traditie daarentegen was de heilige Biagio (Blasius van Sebaste) een Armeense arts en bisschop die tussen de 3e en 4e eeuw in Klein-Azië leefde. De Romeinen namen hem gevangen wegens zijn geloof en tijdens het proces weigerde hij zijn geloof te verloochenen. Als straf werd hij gefolterd en later onthoofd – vandaar dat hij de beschermer van de keel is.

 

Schrijf GRATIS in als Italofan!
Schrijf GRATIS in als Italofan!

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten