
De keuken van Triëste, met zijn natuurlijke Slavische invloeden en te samen met Oostenrijks-Hongaarse recepten, is samengesteld uit oosterse suggesties vermengd met die van de eenvoudige boerenkeuken.
Het Karstplateau (Carso in Italiaans), ogenschijnlijk onherbergzaam en kaal, vertoont tal van prachtige verrassingen. De gewaardeerde wijnproductie is gebaseerd op inheemse druivensoorten, zoals de bekende Terrano of de verfijnde Glera. Deze verbouwt men op kleine terrassen waar de karstheuvels uitkijken over de Adriatische Zee.
Olijfolie
Ook de olijfbomen van Triëste groeien met uitzicht op zee. Daaruit wint men de gecertificeerde DOP extra vierge olijfolie, de Tergeste. Andere uitstekende lokale producten zijn karakteristieke kazen zoals Tabor of Monte Re, verschillende soorten honing en de smaakvolle en rauwe ham. Deze wordt gekruid en op smaak gebracht met knoflook, laurierblaadjes en rozemarijn.
Tot de typische gerechten behoren onder meer de jota, een soep van zuurkool en bonen. Hun gekookte ham met kren (mierikswortel) is een echte must uit Trieste. Men serveert ze warm en met de hand gesneden. Probeer zeker de fritole col’anima, van binnen gevuld met ansjovis, de gnocchi de susini (zoet) en de chifeleti, gemaakt van gefrituurde aardappelpuree. La repa is een raap die aangezuurd werd in de draf van Terrano-wijn.

In de trattoria’s vinden we op het menu goulasch en sardoni in savôr (sardientjes in ui en azijn, is van Venetiaanse oorsprong). Kabeljauw en lamsvlees uit Istrië serveert men er ook veel, wat getuigt van het gemengde erfgoed van de stad. De lo strucolo de pomi (appelstrudel) is een hoofdbestanddeel op de menu’s uit de provincie (uit de keuken van de Oostenrijkers).
Zoetigheden
Andere typische zoetigheden zijn de putizza en de presnitz. Die laatste zijn broodjes van gerezen deeg die als vulling walnoten, amandelen, rozijnen en pijnboompitten kunnen bevatten). Dan is er de pinza, een paascake zonder vulling, de tuinbonen uit Trieste gewikkeld in een deeg op basis van witte amandelen, de struklj (walnotenstrudel gewikkeld in een doek en gekookt) en de palacinke (pannenkoeken met een jam- of chocoladevulling).
Tenslotte zijn er overal intense aroma’s van koffie te ruiken. De koffie produceert men in Triëste en heeft, door de geschiedenis heen, een heel sterke invloed gehad op de culturele gewoonten van de stad.
Ingrid Claes, studente Italiaans CLT Leuven