Mythen en sagen rond het Comomeer (56): De Heilige Graal

Mythen en sagen vind je overal ter wereld, zo ook in de streek rond het Comomeer. In deze reeks komen de oude volksverhalen, die van generatie tot generatie daar zijn doorverteld, weer tot leven.

 

In het verleden werd het eiland Comacina Cristopoli genoemd, “de stad van Christus”.

Volgens een oude legende die aan het meer wordt verteld, zou de Heilige Graal, de beker waarin Josef van Arimatea het bloed van Christus opving toen hij werd gekruisigd, van 589 tot 603 een tijdelijke schuilplaats hebben gekregen in een kapel op het eiland, die speciaal voor dat relikwie was gebouwd.

Toen echter het eiland door vreemde troepen werden bezet, besloot de abt van de abdij op het eiland deze in veiligheid te brengen ver van het eiland, waarschijnlijk in Varenna. Vervolgens zou de Heilige Graal van hier naar de Val Codera zijn gebracht, waar ze in de buurt van Sas Carlasc zou zijn verborgen.

Toen de monniken in opdracht van de Paus, naar deze plek teruggingen vonden ze echter op die plaats een grote berg rotsblokken, Een steenlawine had alles overdekt en de Heilige Graal werd ondanks vele pogingen niet meer gevonden.

De kostbare beker zou zich dus nog altijd in dit gebied moeten bevinden.

 

Sluit je vandaag nog GRATIS aan als Italofan!
Over Ruud Metselaar 124 Artikelen
Ruud Metselaar is emeritus hoogleraar van de Technische Universiteit Eindhoven. Hij is al tientallen jaren een vaste bezoeker van het Comomeer en heeft zich in die tijd verdiept in de geschiedenis, het landschap en de kunst van dit gebied. Veel van zijn ervaringen werden gepubliceerd in artikelen, waarvan een groot deel is verwerkt in vijf boeken. Meer informatie kan je vinden op http://comomeerinfo.nl/index.html