Je zegt lasagna en je denkt aan Italië. Hét Italië van de grote familiebijeenkomsten met maaltijden die duren van ‘s middags tot ‘s avonds, het Italië van de pasta! En voor deze mijlpaal van de Italiaanse keuken heeft iedere grootmoeder, la nonna, haar eigen recept.
De oude Romeinen hielden al van die dunne vellen pasta afgewisseld met lagen fijn vlees en in de jaren 1100 waren de lasagne het favoriet gerecht van de zeelui van de Republiek van Genua.
Voor klein en groot, voor ieder wat wils. Zelfs Garfield, de dikke, zelfingenomen oranje kat die houdt van eten en slapen, is er gek op.
Pastaliefhebbers die graag lezen kunnen ‘The Real Cookbook’ doorbladeren, een uniek receptenboek in de vorm van lasagne, met echte deegvellen waarop de recepten staan geschreven, klaar om op te eten.
Het eerstgeboorterecht van de mythische lasagna, zoals we die vandaag kennen, komt toe aan de stad Bologna en wie een gastronomische ontdekkingsreis wil maken, moet dan ook starten in het restaurant “Al pappagallo” in Bologna om er te genieten van de ‘lasagne goccia d’oro’ … een lasagna met gouden druppels en paddenstoelen.
Voor de klassieke Lasagne alla bolognese is de keuze van de juiste ingrediënten van groot belang: het gehakt, half rund en half varken, een goede kwaliteit van tomatenpulp en de beste kwaliteit van deegvellen, die zacht en poreus moeten zijn om de saus goed op te nemen. In de zomer is de vegetarische lasagne met verse seizoengroenten dan weer een smakelijk alternatief.
Hoe dan ook, de laagjes pasta met hun lekker vulsel, bechamelsaus en rijkelijk bestrooid met parmezaankaas, gaan in een voorverwarmde oven op 200°C , om na 25 minuten aanlokkelijk goudbruin op tafel te komen.
Schenk hierbij: Sangiovese di Romagna Doc, ‘Sanguis Jovis’, het bloed van Jupiter… een robijnrode wijn uit de provincie Bologna bij de lasagne alla bolognese en Verdicchio Castelli di Jesi, een frisse witte wijn van de regio Marche in de typische amphora-fles bij de vegetarische lasagne.