Italiaanse druivenrassen 34: Gaglioppo

Italië is al sinds enkele jaren het grootste wijnproducerende land ter wereld. Niet alleen dat, Italië heeft ook het grootste aantal autochtone druivensoorten ter wereld. Naar schatting zouden er meer dan 2000 soorten druiven zijn. In deze reeks bekijken we de bekendste autochtone druivenrassen van Italië.

 

Gaglioppo is een Zuid-Italiaans druivenras dat vooral bekend is voor de productie van zachte rode wijnen uit de bergachtige Ciro DOC in Calabrië. Het ras is de belangrijkste druif in dit deel van Italië en wordt in de regio al eeuwenlang gebruikt. De druif produceert rode wijn die wordt gekenmerkt door de smaak van geplette bessen, kersen en kruidige toetsen.

De oorsprong van de Gaglioppo is onduidelijk. De traditionele theorie is dat het ras samen met de Aglianico arriveerde in de tijd van de oude Grieken. Recente DNA-tests suggereren echter dat het waarschijnlijker is dat het een van de vele afstammelingen is van de Sangiovese. Een derde theorie is dat beide waar zijn, maar dat het het resultaat is van een kruisbestuiving tussen Sangiovese en een onbekende variëteit uit Griekenland.

In Ciro worden de wijnstokken van de Gaglioppo op grote hoogte geteeld om ze te beschermen tegen het hete Zuid-Italiaanse klimaat. Veel producenten kiezen ervoor vroeg in het seizoen te plukken om een goede zuurgraad te behouden. Het is ook belangrijk dat de producenten de gistingstemperatuur onder controle houden, want Gaglioppo kan gemakkelijk oxideren en zijn structuur verliezen als hij te warm wordt. Lange maceratietijden helpen om de verlegen tannines van de Gaglioppo naar boven te halen.

Behalve in Calabrië wordt Gaglioppo ook verbouwd in Abruzzo, Marche en Umbrië. Centraal-Italiaanse Gaglioppo is over het algemeen minder karakteristiek dan de zuidelijke, maar de toenemende belangstelling voor deze druif zet meer producenten ertoe aan ermee te experimenteren als assemblagedruif. Gaglioppo reageert het best op droge omstandigheden, maar kan te alcoholisch worden als het hoge natuurlijke suikergehalte te lang aan de wijnstok wordt gelaten.

Sommige mensen houden ervan om hun Gaglioppo lichtjes te koelen, voor een verfrissende zomerdrank.

Lacrima is soms een synoniem voor Gaglioppo, maar moet niet verward worden met de wijnen van Lacrima di Morro d’Alba uit de Italiaanse regio Marche.

 

Sluit je vandaag nog GRATIS aan als Italofan!

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten