Italië is al sinds enkele jaren het grootste wijnproducerende land ter wereld. Niet alleen dat, Italië heeft ook het grootste aantal autochtone druivensoorten ter wereld. Naar schatting zouden er meer dan 2000 soorten druiven zijn. In deze reeks bekijken we de bekendste autochtone druivenrassen van Italië.
Catarratto is een druivenras van het eiland Sicilië, voor de zuidkust van Italië, en wordt vooral gebruikt voor de productie van lichte, gemakkelijk te drinken witte wijnen. Hoewel Catarratto bijna uitsluitend op Sicilië wordt verbouwd, is het een van de meest aangeplante druivenrassen van Italië, goed voor ongeveer 60 procent van het totale wijnbouwareaal op het eiland.
Het ras wordt algemeen beschouwd (en op grote schaal gebruikt) als een component voor het mengen van wijnen van lagere kwaliteit, of als een ingrediënt in Marsala-wijnen, evenals als druivenconcentraat. Catarratto heeft een hoge opbrengst en een nogal neutrale smaak, met een lage zuurgraad – nauwelijks de maatstaven voor een druif van topkwaliteit. Toch heeft zorgvuldige vinificatie door toegewijde producenten aangetoond dat het ras in staat is interessante wijnen te produceren met een sappige textuur en frisse citroensmaken.
Catarratto is toegestaan in Alcamo en Etna DOC wijnen, de laatste vermengd met Carricante. Catarratto wordt ook veel gebruikt in IGT wijnen, waar minder strenge wijnbouwvoorschriften de wijnmakers in staat stellen meer uit de druif te halen. Hier wordt hij gemengd met andere druivensoorten zoals Inzolia, Grillo en Chardonnay, maar af en toe wordt hij ook als cépagewijn gebruikt.
Van Catarratto werd lang gedacht dat het twee verschillende druivenrassen waren, Catarratto Bianco Comune en Catarratto Bianco Lucido. DNA-onderzoek in 2008 wees uit dat de twee genetisch identiek zijn en dat het in plaats van om afzonderlijke rassen gaat, in feite om verschillende klonen van hetzelfde druivenras. Er is enige discussie over de vraag of de ene nu superieur is of niet: beide hebben een hoge opbrengst, maar Comune wordt vaker gebruikt als bulkwijn, en onderscheidt zich door een witte blos op de bessen.
Hetzelfde onderzoek suggereerde dat Catarratto waarschijnlijk afstamt van Garganega, de belangrijkste witte druivensoort in de Soave-wijnen in Noordoost-Italië.