Il silenzio

Nini Rosso
Nini Rosso in de film Viale della Canzone

In tijden waarin de psychiater Dirk De Wachter ons waarschuwt voor het behouden van de mentale weerbaarheid in Corona tijden en we dagelijks verschrikkelijke beelden onder ogen krijgen van een Italië dat kreunt onder deze noodsituatie vinden we onze straten leger dan ooit en zijn we getuigen van veel warme oproepen tot solidariteit. Het is zaak om in deze tijden letterlijk afstand te nemen tussen generaties, in een klimaat waarin meer dan ooit de stilte oorverdovend klinkt.

Met de trompetsolo, ‘Il silenzio’, een variatie op ‘silenzio fuori ordonanza’, een militaire ode aan allen die de eenheid van Italië bewaken en aan de gesneuvelden, wist Nini Rosso in 1965 de wereld te ontroeren. Het succes was groot: tien miljoen verkochte exemplaren en een nummer één notering in Italië, Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland. Nini Rosso onderbrak deze afscheidsmelodie met een parlando waarbij een soldaat zijn verre geliefde een goede nacht toewenst: ‘Buona notte, amore, ti vedrò nei miei sogni, buona notte a te che sei lontano’ (of al naargelang van de versie een variatie op deze tekst).

Het nummer zou geïnspireerd zijn op de eerste noten van het bekende ‘Capriccio Italien op.45’ van P.I. Tsjaikovski. Capriccio Italien was gebaseerd op een muzikale impressie van Italiaanse volksmuziek, meesterlijk toongezet door de Russische grootmeester.

In deze tijden van grensoverschrijdende solidariteit mag de rustige trompetmelodie een stille hymne zijn aan allen die Italië een warm hart toedragen.