Op 15 augustus viert men in Italië de nationale feestdag ‘Ferragosto’. Dankzij de Romeinse keizer Augustus bestaat deze feestdag al sinds 18 v.Chr. De naam ‘Ferragosto’ is dan ook afgeleid van het Latijnse woord Feriae Augusti, letterlijk vertaald als ‘rust van Augustus’.
Het was oorspronkelijk een rustperiode voor de harde werkers op het land, nadien werd het overgenomen én verplaatst door de kerk van 1 naar 15 augustus. Deze datum stond voor het begin van een langere rustperiode, voor mens en dier. Tijdens het fascistische regime kreeg het volk ook de kans om een kleine reis te maken tijdens Ferragosto.
Hoogtepunt
Ferragosto valt nu ook samen met Maria Hemelvaart, Maria Assunzione. Voor de Italianen is dit nog steeds een belangrijke feestdag. Het is hét hoogtepunt van de zomer, waarop iedereen vrij is en het openbare leven even helemaal stilstaat.
In zo goed als alle dorpen en steden wordt vanalles georganiseerd, zoals feesten, processies en shows. Heel wat Italianen uit het noorden trekken ook naar het zuiden van Italië om op vakantie te gaan, vandaar dat Ferragosto ook nu nog gezien wordt als het begin van de vakantie.