Het jaar van Puccini – 3: Tosca

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de beroemde componist Giacomo Puccini overleed (* Lucca 22-12-1858 – † Brussel  29-11-1924). In een reeks artikels gaan we dieper in op de persoon Puccini en belichten we enkele van zijn beroemdste opera’s.

Tosca

Libretto Luigi Illic en Guiseppe Giacosa, naar het toneelstuk van Victorien Sardou.
Opera in 3 akten.
Plaats en tijd. Rome, juni 1800.
Première.Rome, (Teatro Constanzi) op 14-01-1900.

Het verhaal speelt zich af in 1800 in Rome. De opera werd ook daar op 14 januari 1900 voor de eerste keer opgevoerd in het Teatro Costanzi. Tosca is ook de naam van het hoofdpersonage, de sopraan Floria Tosca. Het verhaal is geschreven door Vistorien Sardoe en de personages hebben echt bestaan, alsook de plekken waar het zich afspeelt in Rome. Off het verhaal écht zo gebeurd is als in de opera, is de vraag.  Sowieso is het één van de grote successen van Puccini. Tosca is een opera vol passie, drama en geweld en bevat uiteraard ook verschillende beroemde aria’s zoals Vissi d’arte, vissi d’amore en E lucevan le stelle.

Inhoud

Het verhaal speelt zich af in Rome in het jaar 1800. Enkele jaren daarvoor werd Rome geregeerd door de paus. Maar Napoleon viel Rome binnen en maakte er een republiek van. Deze republiek werd geregeerd door zeven mannen die “consuls” werden genoemd. Maar Napoleon had problemen met Oostenrijk en de Fransen moesten vertrekken, dus werd Rome veroverd door mensen uit Napels. Daarom besloot de nieuwe regering om mensen van de vorige regering te arresteren. In 1800 besloot Napoleon terug te keren naar Rome omdat hij net het Oostenrijkse leger in het noorden had verslagen. De slag die ze vochten werd de “Slag bij Marengo” genoemd.

Akte 1

Op 17 juni 1800 stuurt Scarpia, generaal van de geheime politie, republikeinen naar de gevangenis. Een van de republikeinen, Angelotti, vlucht uit de gevangenis en gaat de kerk van Sant’ Andrea della Valle binnen. Angelotti was vroeger een van de consuls. In deze kerk ontmoet hij een andere republikein genaamd Cavaradossi. Cavaradossi verbergt Angelotti op een geheime plaats.

Later gaat Scarpia de kerk binnen. Scarpia kan Angelotti niet vinden, maar ontmoet daar een vrouw die Tosca heet. Zij is de zangeres en de geliefde van Cavaradossi. Scarpia misleidt Tosca om naar Cavaradossi’s huis te gaan en laat zijn soldaten haar volgen.

Akte 2

Scarpia hoort dat zijn soldaten Angelotti niet kunnen vinden, maar Cavaradossi hebben gearresteerd. Scarpia martelt Cavaradossi, maar Cavaradossi bekent niet waar Angelotti is. Scarpia roept Tosca en laat haar de gemartelde toestand van haar geliefde zien. Tosca vertelt hem waar de geheime plek is waar Angelotti was verborgen.

Dan komt er een bericht dat Napoleon de Slag bij Marengo heeft gewonnen. Cavaradossi is blij, want er komt een nieuwe republikeinse regering. Scarpia is woedend en veroordeelt Cavaradossi ter dood.

Tosca smeekt Scarpia het leven van haar geliefde te sparen. Scarpia eist dat Tosca zich in ruil daarvoor aan hem geeft. Als Scarpia Tosca wil aanraken, steekt ze hem dood met een mes van de tafel.

Akte 3

Tosca rent naar Cavaradossi in de gevangenis van het kasteel Sant’Angelo. Maar het vuurpeloton schiet Cavaradossi neer. Wanneer Scarpia’s soldaten Tosca proberen te arresteren voor Scarpia’s moord, pleegt ze zelfmoord door van het kasteel te springen.

 

Beroemde aria’s

Tosca kent tal van beroemde aria’s die door de allerbeste operazangers zijn gezongen. Hieronder kan je luisteren naar E lucevan le stelle, Vissi d’arte en Recondita armonia.