Herfst in de Langhe van Piemonte

Langhe
Langhe

Twijfel je waar naartoe te gaan in de Italiaanse herfst? Ga naar de Langhe in Piemonte. De glooiende heuvels, de wijngaarden, de wijnen en de truffels, de kastelen en de kloosters, de gezellige restaurants en de mooie stadjes verwachten je.
Ontdek eerst de mooie stadjes van de Langhe voordat je wordt verleid door de truffelgastronomie en de wijnkelders.

Ga naar het stadje Santo Stefano Belbo dicht bij de truffelstad Alba en bezoek er het geboortehuis, nu museum, van Cesare Pavese, de schrijver die als geen ander de Langhe wist te beschrijven: het land van de maan, de vreugdevuren op het platteland en de oude boerentradities.

Trek je even terug in het leven van de oude Benedictijnse kloosters van San Frontiniano en San Benedetto Balbo of volg een romantische route die je naar het stadje Neive brengt, een van “de mooiste dorpjes van Italië” met zijn prachtige middeleeuwse structuur, naar pittoreske stadjes zoals Treiso genesteld tussen de wijngaarden en Sinio met zijn kasteel en middeleeuwse straatjes. En ja, dan ben je meteen in het wijnland van Barolo en Dolcetto.

Begin bij de beroemde Strada del Barolo, volg de bewegwijzering doorheen de heuvels met wijngaarden en bezoek de talrijke wijnkelders waar je de lekkerste flessen van de wereldwijd beroemde Barolo wijn kunt proeven en kopen. In het Falletti-kasteel in Barolo bevindt zich nu het Wijnmuseum met een verrassend innovatieve imprint.
Laat hier in het noorden van de Langhe het dorpje Barbaresco met zijn middeleeuwse toren niet links liggen: in deze barbaarse sylva trokken de Kelten zich terug om Tanaro te aanbidden, de god van de storm en meteen ook de tweede langste rivier van Piemonte. Het kleine stadje telt dan wel amper zeshonderd inwoners maar de gelijknamige wijn heeft niet alleen in Italië duizenden liefhebbers bereikt.
Doe ook het dorpje Novello aan: onder het middeleeuws kasteel groeien hier de inheemse Nascetta-wijnstokken die in een negentiende-eeuwse ampelografie worden beschreven als delicate druiven die een voortreffelijke aromatische gouden wijn geven.
We naderen nu Asti, de tweede hoofdstad van de Langhe, het Asti van de mousserende DOCG wijnen met in september de Douja d’or, een groot wijnevenement met gastronomische specialiteiten en een historische Palio, een van de oudste in Italië.

Tussen de wijngaarden, van wijnkelder naar wijnkelder, kom je langs het Roddi-kasteel met de University of Truffel Dogs en het veertiende-eeuwse kasteel van Grinzane-Cavour richting Alba, de meest suggestieve stad in de Langhe, met een middeleeuwse structuur en een imposante kathedraal.

Alba, de stad van de historische Dolcetto d’Alba, vandaag nog steeds de meest gedronken wijn voor alle maaltijden in de Langhe, maar vooral het Alba van de witte truffel, de Tuber Magnatum Pico, haar exclusieve ambassadeur op de beste tafels in de wereld.
Van 9 oktober tot 8 december vindt dit jaar de negentigste editie van de Internationale Witte Truffelbeurs van Alba plaats, een geurige etalage van Italiaanse gerechten en een ideale plek om truffels uit de Langhe te waarderen en te kopen. Ga naar een van de spectaculaire kookshows waar de grote chef-koks deze koning van de Italiaanse gastronomie met zijn onmiskenbare geur in simpele of exclusieve gerechten verwerken.
Wie een echte avontuurlijke passie voor truffels heeft, kan op zoektocht gaan met een tartufaio en zijn hond, een unieke ervaring temidden van de bossen en de heuvels van Langhe, Monferrato en Roero.

Verlies geen tijd als je op stap gaat in de gastronomie van de Langhe en geniet niet alleen van de truffels en de fantastische wijnen Barolo, Barbaresco, Barbera, Nebbiolo, Roero Arneis, Dolcetto d’Alba of Moscato d’Asti, maar proef ook de fijne, delicate kazen Murazzano en Raschera, de hartige Bra of de zoetzachte Toma Piemontese.

Je kunt de Langhe niet verlaten zonder de traditionele Merenda Sinoira, vroeger het vieruurtje van de boeren op het platteland, nu een rijk aperitief met de typische vitello tonnato, groene ansjovisjes, omeletten, vleeswaren en kazen.
Weersta tenslotte niet aan de verleiding van een dessert met de hazelnoten van Cortemilla, de “Tonda Gentile delle Langhe IGP”: je vindt ze terug in taarten en romig chocolade-ijs, in de gianduiotti van Turijn en in de typische nougat van Kerstmis.

Voor een mooie en smakelijke tour in de Langhe te voet, op de fiets of met de Vespa, tussen wijngaarden, kastelen, tavernes, truffelroutes, mooie stadjes en prachtige landschappen kun je inspiratie halen op de website slowdays.it, info bij claudia@slowdays.it.

Indien je zoekt naar een lekker restaurant, ga naar de “Osteria da Gemma” in Roddino met een fantastische Pasta fatta a mano, de “Osteria del Vignaiolo” in La Morra met een Risotto al Raschera, of de exclusieve “Piazza Duomo” in het hartje van Alba voor een sterrenmenu met truffel.
En als je wilt en wat tijd hebt, ga je verder op ontdekkingstocht. La Morra, Bergolo, Monferrato, Neive en de Food Valley van de Langhe in de herfst kunnen je niet teleurstellen.

 

Over D.J. Bruggeman 152 Artikelen
D.J. Bruggeman is geboren in Antwerpen en heeft een master in moderne talen. Sinds vele jaren woont ze in Rome waar ze gewerkt heeft als journalist-documentarist en language coach. Ze houdt van culinaire wandelingen, is lid van de Italiaanse Sommelier Association en met het motto Travel-Eat-Drink & Write neemt ze de lezers mee op een boeiende reis tussen intriges, wijnen en spijzen. Auteur van de culinaire thriller"De wijn van Clemens".

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten