Genieten van het Mediterraan dieet

De feestdagen zijn verleden tijd en met wat weerstand werpen we een blik op de weegschaal. Moeten we het nu echt doen zonder dessert, een goed glas wijn  en een smakelijk etentje? Nee hoor, volg gewoon het Mediterraan dieet en ontdek een kleurrijk leven met lekker eten en drinken.

Het is geen crash dieet dat je iedere calorie doet tellen, maar eerder een traditioneel eetpatroon met een gezonde lifestyle. Zo ontdek je meteen producten die je anders niet zou eten en je proeft van lekkere zuiderse gerechten.

Wie Mediterraan eet, kiest voor volle granen, vers fruit, citrusvruchten en groenten, extra vergine olijfolie, peulvruchten, magere zuivelproducten, rode wijn, vis en wit vlees.

Je hebt minder kans op kanker en hartaandoeningen, seniele dementie en Alzheimer.  Dit doen voor jou de antioxiderende stoffen in het fruit en de groenten, die degeneratieve processen van de cellen vertragen, maar ook de vezels die je gewicht helpen beheersen.

En nee, het hoeft niet saai te zijn.

Zo dacht ook de Amerikaanse wetenschapper Ancel Keys erover die jarenlang de invloed van de voeding op de gezondheid heeft bestudeerd. Hij staat bekend voor het K-rantsoen van de luchttroepen van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog en hij was het die in de jaren vijftig voor het eerst de term “Mediterraan dieet” bedacht .

Keys en zijn vrouw woonden na de oorlog dertig jaar in het dorpje Pioppi in het zuiderse Cilento Nationaal Park, door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed, en hier werden ze verliefd op de traditionele plaatselijke keuken. Met uitstekende resultaten trouwens: Keys stierf in 2004 op bijna 101-jarige leeftijd.

Het dorpje met zijn driehonderd inwoners en een rotsachtig strand met een mooi uitzicht op de zee, is een ideale bestemming voor wie een rustige vakantie wil doorbrengen, in schoon water wil zwemmen en genieten van boottochten en duiken in een zee bekroond met de “Blauwe Vlag” en met de “5 Sails” van Legambiente.

In Pioppi kon dan ook het Levende museum van het Mediterraan dieet niet ontbreken. Het bevindt zich in het antieke kasteel, Palazzo Vinciprova, en herbergt installaties voor smaak, aanraking en geur van de plaatselijke gerechten en de zelfgemaakte pasta van de huisvrouwen van Cilento, naast de persoonlijke bibliotheek van Ancel Keys en organiseert workshops, kookcursussen  en begeleide bezoeken in de omgeving.

Nu ben je vertrouwd met deze  erfenis van gezond eten en respect voor de lokale cultuur, en het enige dat je nog hoeft te doen is naar een lekker restaurant gaan en zelf het Mediterraan dieet op de proef stellen.

Een van de vele is het Ristorante Pistolone da Nicola in Palinuro, een mooie badplaats in Cilento, wiens naam gekoppeld is aan de legendarische Palinuro, stuurman van de vloot van Aeneas.

Op het terras met een mooi uitzicht over de zee, stel je hier jouw versie van het Mediterraan dieet samen, met een voorgerechtje van tonijn en tomaatjes, scialatelli, de typische pasta van de streek, met een goede extra vergine olijfolie en verse vis ‘di paranza’.

Laat het niet bij deze ene ervaring en trek verder door de regio.

Probeer de Viviane, pizzarollen gevuld met tomaat, mozzarella en andere ingrediënten die je zelf kiest,  en drink een glas robijnrode, delicate Cilento Doc, wetend dat de wijnstokken oorspronkelijk afkomstig zijn uit het oude Griekenland. Proef van de  fijne en onmiskenbare smaak van de Mozzarella, voor 100% geproduceerd met melk van buffels gevoed met kruiden, maïs, alfalfahooi, zemelen en stro, en van de Corbarino-tomaten DOP, die in de wijngaarden groeien, of van de gele tomaatjes, met een concentratie van vitamines drie keer hoger

dan die van de andere tomaten, beide heel lekker bij de vis.

Verken nog verder de streek en ga naar Controne, een stadje in de bergen van het Nationaal park, waar de beroemde peulvruchten, de kleine witte bonen van Cilento, worden geproduceerd, heerlijk met de autochtone cultivars van de extra vergine olijfolie.

Klaar voor het Mediterraan dieet?

Met een goede voorraad pasta, extravergine olijfolie, peulvruchten, magere zuivelproducten, verse vis en een paar flessen rode wijn kun je aan de slag gaan en zelf het dieet klaarmaken dat door de Unesco in 2010 officieel tot immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid werd verheven.

Vergeet niet de pasta ‘al dente’ te koken. Het is niet  alleen een kwestie van smaak maar het is ook gezonder: pasta, rijk aan zetmeel, doet je meer aankomen als ze te lang in water wordt gekookt. En natuurlijk mogen de citrusvruchten met hun vitamine C niet ontbreken. Je hebt de keuze tussen de Citroenen IGP van Syracuse, de Rode sinaasappelen IGP, de Sinaasappelen DOP van Ribera of de mandarijntjes van Sicilië.

Nog een laatste tip voor een Mediterraanse levensstijl: doe regelmatig aan lichaamsbeweging, deel de maaltijden met andere mensen en geniet van het leven.

 

Over D.J. Bruggeman 152 Artikelen
D.J. Bruggeman is geboren in Antwerpen en heeft een master in moderne talen. Sinds vele jaren woont ze in Rome waar ze gewerkt heeft als journalist-documentarist en language coach. Ze houdt van culinaire wandelingen, is lid van de Italiaanse Sommelier Association en met het motto Travel-Eat-Drink & Write neemt ze de lezers mee op een boeiende reis tussen intriges, wijnen en spijzen. Auteur van de culinaire thriller"De wijn van Clemens".

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten