De raid Roma-Tokyo word 100 : het episch feest begint.
Italie is vooral gekend voor haar typisch gezonde gastronomie, voor haar culturele en klassieke patrimonium, haar natuurpracht en haar exclusieve sportwagens… Maar haar pioniers in de luchtvaart zijn minder bekend. Die link legt men eerder bij de Verenigde Staten. Nochtans hebben Italianen geschiedenis geschreven in de pionierstijd van de luchtvaart.
Tijdens de eerste decennia van de vorige eeuw trachtte de luchtvaart haar grenzen het verleggen op het gebied van prestaties, afstand en snelheid. Dat was ook het geval in Italië. Men exploreerde nieuwe mogelijkheden… De wereld werd alsmaar bereikbaarder.
In het voorjaar 1919 (net een eeuw geleden dus) vatte Gabriele D’Annunzio, een Italiaanse schrijver en dichter, het plan op een raid te organiseren van Rome naar het Japanse Tokyo. Hij zou dit doen samen met zijn goede Japanse vriend Harukici Shimoi, net als hij een dichter. Het vertrek van deze gewaagde onderneming had plaats op 14 februari 1920. Dat is weldra 100 jaar geleden en deze verjaardag wordt herdacht. Zo’n overtocht tijdens het interbellum was geen sinecure. De vliegtechnologie stond lang niet op punt zoals dat vandaag is. En de GPS was nog niet uitgevonden. Toch slaagde men er in om deze epische onderneming succesvol te beëindigen. Dit bijzonder verhaal verdient dus wel enige aandacht.
Op 31 mei 1920 kwamen uiteindelijk van de elf vliegtuigen die zich aan de overtocht waagden slechts twee piloten aan in Tokyo. Maar enkel Arturo Ferrarin viel de overwinning te beurt. De andere piloot had immers door problemen aan zijn vliegtuig de laatste twee etappes per trein moeten afleggen. De raid duurde ongeveer drie maanden en telde 112 effectieve vlieguren. Daarbij werd een afstand afgelegd van om en bij de 18.000 km.
De ‘Corriere della Sera’ wijdt aan dit historisch verhaal dat volop getuigt van intense passie, moed en zelfopofferingen een uitgebreid artikel. Hierin o.a. getuigenissen van de achternicht van Arturo Ferrarin. Het vliegtuig waarmee Ferrarin de tocht voltooide is thans te bezichtigen in het keizerlijk museum in Japan.
Heeft dit artikel je nieuwsgierigheid geprikkeld? Google verder met “Raid Roma Tokyo 1920” of klik deze of deze link aan. U vindt er het hele verhaal met spannende anekdotes. Een mondje kennis van de Italiaanse taal is wel vereist.
Veel leesgenot.